Et rikt dyreliv, fantastiske landskap og en spennende kultur – dette er bare noen av opplevelsene som venter deg på en reise til Tanzania. Og så er det maten! For mange av oss er nettopp maten en viktig del av reiseopplevelsen. Det gjelder ikke minst for Liam, vår Guest Relations Specialist. Les Liams reisebrev fra Tanzania og Zanzibar, som han besøkte i mai 2025, og finn ut hvilken betydning maten har for ham.
Som flere av kollegene mine vet, er jeg veldig glad i mat. Jeg elsker å smake på nye retter og jakter alltid på unike matopplevelser uansett hvor jeg reiser. Derfor vil jeg gjerne dele noen av de mange smakene jeg fikk oppleve på min reise til Tanzania og Zanzibar. Jeg er sikker på at mange er nysgjerrige på hva slags mat som venter når dere bestiller reisen deres!
Tanzania har mange kulturer og religioner, og derfor byr det tanzanianske kjøkkenet på et mangfold av smaker og aromaer. Frokosten vår ble servert tidlig og bestod blant annet av brød, bakverk og egg, og på alle overnattingsstedene kunne vi velge mellom ulike omeletter før vi dro ut på dagens game drive. Fersk frukt var alltid tilgjengelig, og vi fikk ofte servert ananas og vannmelon til frokost. Noen morgener ble frokosten pakket med oss, slik at vi kunne dra ekstra tidlig for å lete etter de mer sky nattdyrene (kjære flodhest, her tenker jeg spesielt på deg!). Da nøt vi matpakken på taket av jeepen med vakker utsikt over Serengetis sletter.
Lunsjen vår ble ofte servert ute på våre game drives, og hver dag fikk vi et varmt måltid som var nøye tilberedt av de overnattingsstedene vi bodde på. Noen dager sto kylling med ris og grønnsaker på menyen, mens vi andre dager fikk en deilig matpakke med salater, frukt og rundstykker. Jeg var aldri bekymret for kvaliteten på det vi fikk servert – smaken var faktisk ofte helt fantastisk. Guiden vår la et pledd over panseret på jeepen, og så nøt vi maten ute i det fri med en storslått utsikt over de nasjonalparkene og naturreservatene vi besøkte.
Til middag var det alltid flere alternativer å velge mellom – enten du hadde lyst på en vegetarrett eller ville prøve noe mer «tradisjonelt tanzaniansk». Maten var som regel lekkert anrettet, og smaken så god at man bare fikk lyst på mer! Noe av det mest interessante jeg lærte på vår reise til Tanzania, var at alle rettene som lages til TourCompass’ gjester, er nøye satt sammen og valgt ut av én og samme kjøkkensjef. Han sørger for at maten alltid holder samme høye standard og at de samme krydderne brukes, uansett hvilket wild camp eller hvilket hotell du bor på. Denne kjøkkensjefen bruker til og med tid på å reise mellom de ulike overnattingsstedene for å sikre at maten serveres akkurat slik han – og TourCompass – ønsker det.
Kanskje reiser du til Tanzania for naturens skyld, The Big 5, og muligheten til å oppleve en kultur som er helt ulik alle andre. Men du kan også glede deg til å utforske de tanzanianske og swahiliske innflytelsene i hvert eneste måltid (og kanskje får du med deg et par ekstra kilo på kroppen hjem). Som man sier på swahili: Hakuna Matata (ingen bekymringer!).
Liam,
TourCompass – Fra turist til eventyrreisende