TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerKjør-selv i Australia: Dette skal du være oppmerksom på

Kjør-selv i Australia: Dette skal du være oppmerksom på

10.06.2024
Vis alle innlegg

Kvinne kjører på venstre side av veien i Australia

På en reise til Australia kan du oppleve helt enestående og unike landskaper med vakre kystlinjer, storslåtte naturfenomener og spennende byer.

En flott måte å utforske dette storslåtte landet på er å kjøre selv – å dra på road trip! Kjøreturen i seg selv er nemlig en stor opplevelse.

Har du vurdert å sette deg bak rettet og oppleve Australias høydepunkter?

I dette blogginnlegget får du våre beste råd om å kjøre selv i Australia.

Ofte stilte spørsmål om å kjøre i Australia

Australia må være et av de mest populære landene for alle som liker å kjøre selv, og en road trip er en fantastisk måte å bli godt kjent med et lands kultur og interessante severdigheter på.

Men det kan også virke overveldende å skulle kjøre i et land man aldri reist i før, et land der man ikke kjenner lokale lover og regler.

Her prøver vi å svare på noen av de spørsmålene vi ofte får fra gjestene våre.

Hva er fordelen ved å kjøre selv?

Kvinne tar et bilde av solnedgangen i Australia

En av de største fordelene ved å kjøre selv i Australia er friheten.

Når du er din egen sjåfør, bestemmer du selv når du vil kjøre avgårde om morgenen, og du har større frihet til å stoppe ved de severdighetene du har mest lyst til å oppleve.

I tillegg er selve kjøreturen full av unike opplevelser. Gjennom bilvinduet ser du spektakulære landskaper samtidig med at du beveger deg fra A til B. Kjøreturen blir altså en del av reiseopplevelsen, og du utnytter reisetiden din optimalt.

Kan man kjøre i Australia med norsk førerkort?

Nei.

Hvis du skal på roadtrip i Australia er det viktig at du får utstedt et internasjonalt førerkort.

Det internasjonale førerkort er påkrevd fordi myndighetene trenger en verifisert engelsk oversettelse av informasjonen på ditt norske førerkort. Internasjonalt førerkort kan utstedes av Norges Automobilforbund, Kongelig Norsk Automobilklub og Motorførernes Avholdsforbund.

OBS: Det internasjonale førerkortet kan kun brukes sammen med ditt originale norske førerkort. Husk derfor å ta med med både ditt internasjonale og norske førerkort.

Hvilken side av veien kjører man på i Australia?

Veiskilt som viser at man skal kjøre på venstre side av veien

I Australia kjører man på venstre side av veien.

Det er kanskje den aller viktigste informasjonen når du skal ut på veiene i Australia. Men du har lov til å kjøre “down under” selv om du ikke er vant til å kjøre på venstre side.

Når du leier bil, vil du legge merke til at rattet er på høyre side. Bremse- og gasspedalen sitter der du er vant til i Norge, men du må venne deg til å skifte gir med venstre hånd i stedet for høyre. Men mange leiebiler har automatgir, og det gjør det litt enklere å venne seg til å kjøre på venstre side.

De fleste kan oppleve at det skjer et par morsomme småfeil når man plutselig skal kjøre på en annen side enn man er vant til. I begynnelsen vil du kanskje komme til å famle litt når du skal skifte gir eller sette bilen i revers i stedet for å kjøre fremover fordi du bruker høyre hånd i stedet for venstre. Eller kanskje du vil slå på vindusviskerne i stedet for blinklyset.

Selv om det kanskje vil ta litt tid, venner de fleste seg raskt til å kjøre på venstre side. Kanskje du til og med vil trenge en liten tilvenningsperiode når du er tilbake i Norge og skal kjøre på høyre side av veien igjen.

Hvor gammel må man være for å kjøre i Australia?

I Australia må man være 17 eller 18 år for å kjøre bil, avhengig av hvor i landet, du befinner deg.

De fleste steder i Australia må du imidlertid være mellom 21 og 25 år for å kunne leie bil. Det avhenger av bilmodellen. I tillegg må du som et minimum ha hatt førerkort i 1 år for å kunne leie bil.

Noen steder vil det også være spesielle forsikringsregler og høyere leiepriser hvis du er under 25 år og skal leie bil.

Hvordan er veiene i Australia?

Biler som kjører på Great Ocean Road i Australia

Veiene er generelt bra i Australia.

Både turister og lokalbefolkningen kjører ofte lange strekninger, og der er derfor gode, effektive motorveier som bringer deg rundt mellom byene. En kjør selv-reise vil ofte også inkludere utflukter eller reisedager da du kjører på mindre beferdede veier, og der må du (også) være ekstra oppmerksom på hastigheten og veiforholdene.

Hvis du er oppmerksom på dette, er det ikke noe problem å kjøre på veiene i Australia.

Trenger jeg en GPS?

En GPS kan være din beste venn når du er på reise med bil i Australia. I tillegg til å hjelpe deg med å finne de beste rutene til destinasjonen din, kan en GPS også hjelpe deg med å finne bensinstasjoner, restauranter og så videre.

GPS er ikke inkludert i bilutleien for våre reiser der du kjører selv i Australia. Derfor anbefaler vi at du kjøper et eSIM-kort før du ankommer Australia, eller et australsk SIM-kort når du kommer frem. Da kan du navigasjonstjenester mens du er på farten, for eksempel Google Maps. Du kan også laste ned kart på forhånd, slik at du kan bruke dem selv i områder med dårlig dekning.

Er det andre bestemmelser jeg må være oppmerksom på?

Fartsgrensene kan variere i de ulike delstatene, så vær oppmerksom på lokale regler. Hvis ikke annet er angitt, kan du generelt regne med at det er en fartgrense på 50 km/t i byene og 100 km/t utenfor bygrensene. Noen steder kan man kjøre 110 km/t på motorveier.

I Australia er det mange steder der man må betale veiavgifter, f.eks. på motorveier ved de større byene, som Sydney, Melbourne og Brisbane. Avgiftene kan betales elektronisk med en såkalt E-tag. Hos de fleste utleiefirmaene fungerer det slik at du registrerer kredittkortet ditt når du henter bilen. Så blir beløpet automatisk trukket vha. en E-tag-en som er plassert i bilen når du kjører gjennom en betalingssone.

I Australia er der vikeplikt for høyre. Det betyr at du skal stoppe for alle som kommer fra høyre i umerkede veikryss eller når du skal inn i en rundkjøring – som du skal kjøre inn i mot venstre.

Hvor kan jeg fylle drivstoff i Australia?

Det er bensinstasjoner, eller servos, langs de fleste store veiene i Australia.

Men det kan forekomme veldig lange strekninger der det ikke er mulig å fylle drivstoff. Derfor anbefaler vi at du fyller tanken helt full og tar med deg vann og snacks hvis du vet at du skal kjøre en lang strekning.

På de fleste bensinstasjoner er det selvbetjening, så du kan fylle tanken døgnet rundt. Ofte må du betale inne på bensinstasjonen, ikke ved automaten.

Hvordan parkerer jeg i Australia?

Australsk parkeringsskilt

Hold øye med skiltene som angir om du kan parkere et visst sted.

Du må alltid parkere i kjøreretningen, dvs. på venstre side av veien, i Australia. Det er ulovlig å parkere på den siden av veien som har motkommende trafikk.

Det vil vanligvis være parkeringsskilt i nærheten som angir hvor lenge du kan parkere. 2P betyr f.eks. at du kan parkere på stedet i to timer, 3P betyr 3 timer osv.

Er det dyr på veiene?

Kenguru på veien i Australia

I Australia kan det, som her hjemme, være dyr på veiene. Og når du er ute og kjører må du være oppmerksom på at de kan dukke opp.

På enkelte strekninger der det er større risiko for dyr som kenguruer eller wallabies, vil du se skilt som informerer om dette.

Det er større risiko for dyr på veiene ved soloppgang og solnedgang. Derfor anbefaler vi at du kjører i dagslys og unngår å kjøre om natten, spesielt på mindre veier, der det er flest dyr. Hvis du er nødt til å kjøre, skal du kjøre langsommere, holde god avstand og se etter skilt som gjør deg oppmerksom på dyr i området.

Vil du kjøre selv i Australia?

Når du velger en av våre road trips i Australia, har du mulighet til å få en reise der ruten er fastlagt, men der du selv er med på å bestemme hva du skal oppleve.

Er du klar til å sette deg bak rattet og kjøre ut på eventyr?

Se våre reiser med kjør-selv i Australia

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende!