TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerNår er det best å besøke Peru?

Når er det best å besøke Peru?

05.02.2018  |  oppdatert: 23.06.2022
Vis alle innlegg

En reise til Peru har noe for enhver smak – uansett om du har lyst til å oppleve frodige regnskoger og annen vakker natur, indianermarkeder eller flotte inkaruiner.

Men når er det best å reise til dette interessante søramerikanske landet?

Peru kan besøkes hele året, men noen perioder er bedre enn andre, avhengig av hva du har lyst til å gjøre og oppleve. Inkastien er for eksempel ikke tilgjengelig hele året.

Nedenfor kan du finne ut mer om når det er best for deg å dra til Peru.

Været i Peru

Peru ligger på den sørlige halvkule og har sommer når det er vinter i Norge.

Det søramerikanske landet har generelt sett to klimaperioder: Én våt og én tørr.

Peru strekker seg over 3 forskjellige regioner med meget forskjellige klima- og værforhold, så derfor er oppdelingen i ”våt” og ”tørr” kanskje noe unyansert.

De tre områdene er:

  • Det vestlige Peru (Lima og kysten), der det er overveiende tørt
  • Høylandet (Cusco, Machu Picchu og Inkastien), der det er temperert til kjølig
  • Amazonas-jungelen, der det er varmt og fuktig.

Det vestlige Peru: Lima og kysten

I hovedstaden Lima og landets kyststrekning, som primært består av ørken, er det varmt og tørt året rundt, med meget lite regn.

I desember-april når temperaturene i denne delen av Peru i gjennomsnitt opp til mellom 24-27°C.

Mai til oktober er noe kjøligere, og da faller den gjennomsnittlige dagtemperaturen til mellom 18-22°C. Det blir altså aldri så kaldt som her hjemme, men denne perioden kjennetegnes av en høy luftfuktighet. I disse månedene kan du i Lima oppleve værfenomenet La Garúa: Et tykt lag av lavthengende skyer som skaper tåke med et lett støvregn over byen.

Fjellene og høylandet: Cusco, Machu Picchu og inkavandring

Perus fjellområder og høyland har store høydevariasjoner, og du kan forvente forskjellige temperaturer avhengig av hvor i høylandet du befinner deg. Temperaturene og luftfuktigheten faller jo høyere opp du kommer.

Høylandet har to klimaperioder: én våt og én tørr.

Den tørre perioden varer fra april til oktober, da du kan forvente klart vær med gjennomsnittlige dagtemperaturer på 21-22°C. Nettene i denne perioden er en del kjøligere, med temperaturer helt ned mot null, spesielt i juni og juli.

Den tørre perioden er høysesong for Cusco og Machu Picchu, og dette betyr deilig vær, men også flest besøkende.

Den våte perioden strekker seg fra november til mars, men da er temperaturene også lavere. Temperaturene ligger i gjennomsnitt på 19-21°C om dagen og 7°C om natten. De våteste månedene er januar og februar. En gjennomsnittlig dag i denne perioden har tørt vær om morgenen og ettermiddagsregn.

I den våte perioden kan du forvente mer regn, men færre besøkende. I tillegg vil landskapet i denne perioden endre farge fra tørre brune farger til frodige grønne nyanser.

Beste tidspunkt for inkavandring?

I motsetning til Cusco og Machu Picchu, som kan besøkes hele året, er det ikke mulig å vandre på Inkastien året rundt.

Inkavandringen er ikke tilgjengelig i februar måned, pga. vær og vedlikehold.

Vi anbefaler derfor å gjennomføre vandringen på Inkastien mellom april og november for å unngå søle på strekningen. Husk å bestille i MEGET god tid, gjerne 6-12 måneder før avreise, for ellers kan vandringen bli utsolgt.

Det østlige Peru: Regnskogen i Amazonas

Regnskogen i Amazonas i det østlige Peru har høye temperaturer og mye nedbør året rundt. De sørligste delene av Amazonas har imidlertid kalde vintre.

  • Der er størst sannsynlighet for tørt vær mellom april og oktober.
  • November-april har mer regn med hyppige regnbyger, men ofte varer de ikke mer enn et par timer av gangen.

Så når er det best å reise til Peru?

Peru har mange fantastiske attraksjoner som du kan oppleve året rundt.

Det er likevel lurt å være oppmerksom på følgende:

  • I Lima og på kyststrekningen i det vestlige Peru er det varmest mellom desember og mars, da det er sommer og høysesong i denne delen av Peru. Men du kan forvente varme temperaturer hele året.
  • Høylandet har tørketid fra april-oktober, og mange foretrekker å reises til Peru i denne perioden. Det er likevel viktig å være oppmerksom på at landet har flere besøkende i disse månedene.
  • I det østlige Peru i Amazonas kan du regne med mye regn og høye dagtemperaturer året rundt. Det er størst sannsynlighet for tørt vær mellom april og oktober, men i denne regionen er det alltid en viss risiko for byger i regnskogen, uansett årstid.

Se våre reiser til Peru nedenfor:

Har du spørsmål?

Vær oppmerksom på at denne guiden til Peru kun er veiledende, og at anbefalinger med tiden kan endre seg.

Vi anbefaler derfor alltid at du kontakter våre reisekonsulenter, slik at dere sammen kan finne den tiden som passer aller best for deg.

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende