TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerNasjonalparker vs. private viltreservater

Nasjonalparker vs. private viltreservater

19.11.2023
Vis alle innlegg

Safari i Sabi Sands viltreservat

Har du en drøm om safari i Afrika?

Vi har reiser til fantastiske og enestående naturområder i Afrika, der vi både tilbyr verdenskjente nasjonalparker og private viltreservater.

Men hva er forskjellen mellom dem? Og gjør det overhodet noen forskjell for safarien din hvor du reiser?

I dette blogginnlegget ser vi nærmere på forskjellene mellom nasjonalparker og private viltreservater, og vi presenterer fordeler og ulemper ved begge.

Nasjonalpark vs. private viltreservater – hva er forskjellen?

Forskjellen mellom nasjonalparker og private viltreservater er i utgangspunktet ganske enkel.

En nasjonalpark eies og administreres av staten og er underlagt statens regler for området, mens et privat viltreservat er privateid, ofte av en eller flere lodger som ligger i området. I tillegg finnes det også såkalte “concessions”, private områder inne i eller rett utenfor en nasjonalpark.

Men hva betyr forskjellene i praksis? Og hvorfor skal du velge det ene fremfor det andre?

Et raskt overblikk over forskjellene

Nasjonalparker Private viltreservater
Eierskap Statseid Privat, ofte safarilodger
Lover og regler Er underlagt statens lover og regler Har egne regler
Åpningstider Faste åpningstider Egne regler
Off road-kjøring Normalt ikke tillatt Som oftest tillatt
Bushwalks  Vanligvis begrensede muligheter Ofte mulig
Overnattningsmuligheter Camps og lodger for forskellige budsjetter Mindre område = mindre variert natur
Naturopplevelser Større variasjon og unike naturopplevelser Mindre område = mindre varieret natur

Hvorfor skal du dra på safari i en nasjonalpark?

Elefanter på en grusvei i Kruger nasjonalpark

Afrika har utallige flotte nasjonalparker som er kjent for sitt fantastiske dyreliv. Serengeti, Chobe og Kruger nasjonalpark er bare noen av de enestående naturområdene vi har reiser til.

Når du er på safari i en nasjonalpark, får du adgang til et stort naturområde der du kan bevege deg rundt utkikk etter områdets mange dyr. I tillegg har det store nettverket av rangere som er på safari med gjester i området løpende kontakt med hverandre med informasjon om hvor de forskellige dyrene oppholder sig. Dette gir deg optimale muligheter til å få eksepsjonelle dyreopplevelser. Til gjengjeld kan det i de store nasjonalparkene bety at du er for langt unna til å treffe dyrene får de er dratt videre.

Hva er fordelen ved safari i nasjonalpark?

To gorillaer i Bwindi i Uganda

På grunn av nasjonalparkens størrelse kan du se en mer variert natur og i noen tilfeller også et mer variert dyreliv. Sletter, skoger, sjøer og elver. Noen dyr liker best å oppholde seg i tretoppene – andre der det er vann. I nasjonalparkene finner du vanligvis alt fordi de dekker et så stort område.

I tillegg har noen steder en så særegen natur og så spesielle opplevelser at du må dra til en nasjonalpark for å oppleve det. Det kan f.eks. være den spektakulære naturen i Ngorongoro-krateret i Tanzania, gnuenes krysning av Mara-elven på grensen mellom Masai Mara National Reserve i Kenya og Serengeti nasjonalpark i Tanzania eller de sjeldne fjellgorillaene i Bwindi Impenetrable Nasjonalpark i Uganda.

Hva er ulempen ved safari i nasjonalpark?

Siden nasjonalparker eies og administreres av staten er det visse regler som må følges og som ikke gjelder i private viltreservater.

Det kan f.eks. være ting som:

  • Det er ikke tillatt å kjøre off-road, og det vil si at bilene må holde seg på veiene i nasjonalparken. Så hvis leoparden har klatret opp i et tre langt borte, må du finne frem kikkerten for å kunne se den godt nok.
  • Det er kun safari for private operatører i for nasjonalparkens åpningstider, noe som betyr at nattsafarier guides av nasjonalparkens medarbeidere. Disse guidene er også flinke, men bilene er større og har plass til flere personer. For deg betyr det at du må dele opplevelsene med flere enn i private viltreservater.
  • Du må holde deg i bilen, med mindre du befinner deg i et område der det er tillatt å gå ut. Derfor er det vanligvis heller ikke bush walks i selve nasjonalparkene.

Hvorfor skal du dra på safari i et privat viltreservat?

Leopard i Sabi Sands viltreservat
Som nasjonalparkene er de private viltreservatene til for å bevare dyrelivet og dyrenes habitat. Men her er det private, vanligvis safari-lodger som eier områdene.

Ofte vil det være det samme dyrelivet du kan oppleve.

I Sør-Afrika finnes det for eksempel mange private viltreservater i Great Kruger-området – altså rundt Kruger nasjonalpark. Det er ingen gjerder mellom områdene, så de dyrene som lever i nasjonalparken kan vandre inn i de private viltreservatene (og tilbake), når det passer dem. Det betyr imidlertid også at hvis den leoparden du gjerne ville se har vandret inn i nasjonalparken, er det de besøkende i nasjonalparken som den dagen kan være så heldige å få øye på den.

Hva er fordelen med safari i private viltreservater?

Løve på vandring i mørket i Greater Kruger-området

Selv om eksistensgrunnlaget er det samme – å bevare Afrikas enestående dyreliv og dyrenes habitat – er det en stor forskjell mellom private viltreservater og nasjonalparkene at de ikke er underlagt de samme reglene. For deg betyr det at du kan oppleve dyrelivet der det er. Du har mulighet til å kjøre off-road eller dra på bushwalk, ,og der er større frihet og fleksibilitet til å komme helt tett innpå dyrene i hele viltreservatet (også utenfor veiene) ved og etter solnedgang/før soloppgang, da dyrene også er på sitt mest aktive.

En av de største fordelene ved å velge en safari i et privat viltreservat er eksklusiviteten: her må du ikke dele opplevelsene dine med mange andre besøkende, noe som kan være tilfelle i nasjonalparker, spesielt i høysesongen. Nasjonalparkene er både mer populære og mer tilgjengelige (særlig når det gjelder prisen), og det betyr også at et opphold i et privat viltreservat er langt mer eksklusivt. I tillegg har du i private viltreservater mulighet til å bli lengre tid på samme sted, hvis du har funnet noe spennende, for du må ikke vike plassen for andre besøkende. Så her får du både færre regler, færre besøkende og mer luksus.

Hva er ulempen ved safari i private viltreservater?

Å oppholde seg i et privat viltreservat betyr at du får et mer luksuriøst opphold, for disse lodgene har ofte 5 stjerner og/eller tilbyr all inclusive – det gjelder f.eks. sørafrikanske Sabi Sabi Private Game Reserve, der du er på safari i Sabi Sands Game Reserve i Greater Kruger-området, og Kariega Game Reserve, som ligger ved Kariega-dalen i Eastern Cape.

Fordi det er mer eksklusivt og luksuriøst å oppholde seg i private viltreservater er det også dyrere. I tillegg er området mindre og dyrelivet mer begrenset enn i nasjonalparkene.

Dette betyr altså:

  • Det er oftest en del dyrere å bo i et privat viltreservat, fordi disse leirene og lodgene er mer luksuriøse (men til gjengjeld er alt som regel også inkludert)
  • Naturen er mindre variert enn i en nasjonalpark, som er større og derfor også ofte omfatter flere økosystemer.
  • Det er ikke heller ikke så prestisjefylt å ha vært på safari i et privat viltreservat. Selv om du også her får enestående opplevelser, er det litt mer spesielt å si at man har vært på safari i Serengeti eller Kruger nasjonalpark.

Så hvordan velger du?

TourCompass-bil på en grusvei i Tanzania

Uansett om du drar på safari i en nasjonalpark eller i et privat viltreservat: du er garantert å oppleve Afrikas enestående dyreliv og eventyrlige natur. Hva som er riktig for deg avhenger av mange faktorer.

Hvis du vil ha den mest prisvennlige safarireisen og ikke har noe imot å dele opplevelsene dine med andre gjester, men der du til gjengjeld har adgang til et stort, kjent og kanskje også mer prestisjefylt område, er en safari i en av de fantastiske nasjonalparkene det riktige valget for deg.

Hvis du derimot er opptatt av å få den mest “intime” og eksklusive safariopplevelsen, og samtidig har et større budsjett til reisen din, er en safari i et privat viltreservat kanskje det riktige for deg.

Trenger du hjelp med å velge? Da må du gjerne kontakte oss. Vi kjenner reisemålene våre, for vi har vært der. Så vi sitter klare til å hjelpe deg med å finne den helt riktige safarireisen.