TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerAmazonas vs. Pantanal

Amazonas vs. Pantanal

26.06.2019
Vis alle innlegg

amazonas

I Sør-Amerika ligger Amazonas-regnskogen og våtmarkene Pantanal.

To helt fantastiske naturområder der du kan oppleve helt forskjellige ting.

Men hvilket skal du velge?

Nedenfor kan du lese mer om disse to områdene og hva du kan oppleve der.

Amazonas

Amazonas jungelen

Amazonas er verdens største tropiske regnskog.

Regnskogen dekker et område på rundt hele 6,7 millioner km2. Amazonas forbindes ofte med Brasil, for 40 % av regnskogen ligger her. Men regnskogen strekker seg faktisk over hele 9 land: Bolivia, Brasil, Colombia, Ecuador, Fransk Guyana, Guyana, Peru, Surinam og Venezuela.

Hvorfor er Amazonas så fantastisk?

Amazonasdelfin

Amazonas er verdens mest varierte og rikholdige biologiske habitat, og området består ikke bare av regnskog, men også, alt etter årstid, av løvskog, oversvømmede skoger og savanner.

I tillegg renner den 6 400 km lange Amazonas-elven, verdens største vannåre målt i volum og areal, gjennom regnskogen. På sin lange vei deler denne elven seg i mer enn 1000 sideelver, noe som skaper et kjempestort nettverk av elver som gir liv til planter og dyr.

Det biologiske mangfoldet er enormt!

Det finnes rundt 40 000 forskjellige plantearter i Amazonas. Og nettopp plantene har meget stor betydning for verdens klima. Amazonas’ planter bidrar nemlig til å redusere drivhuseffekten, for regnskogen omdanner en stor del av verdens CO2 til oksygen. Dette har også gitt regnskogen tilnavnet ”verdens lunger”.

Regnskogen er også hjemsted for flere millioner dyrearter. Mange av dyreartene ser man andre steder i verden, men Amazonas-regnskogen har også en rekke helt uvanlige dyr. Noen av dem er ikke en gang en definert dyreart. Listen er lang, men noen av de dyrene som lever i Amazonas er amazonasdelfin (rosa delfin), jaguar, dovendyr, tukan, rosa ara, giftfrosk, anakonda, kaiman, tapir og kapivar.

Selv om det er mange dyr i Amazonas må du ofte se godt etter for å oppdage dem. Dyrene lever nemlig omgitt av Amazonas’ frodige regnskog med tett plantevekst, så det er enkelt for beboerne å skjule seg blant alt det grønne.

Pantanal

Pantanal

Pantanal er verdens største tropiske våtmark og dekker et areal på ca. 200 000 km2. Det vil si at Pantanal er ca. 28 ganger mindre enn Amazonas.

Pantanal ligger primært i Brasil, men strekker seg også inn i Bolivia og Paraguay.

Våtmarkene er helt spesielle, men de er likevel ikke så kjente som Amazonas, selv om også dette området er oppført på UNESCOs liste over verdens naturarv.

Hvorfor er Pantanal så fantastisk?

Hyrasintara

Våtmarkene i Pantanal består av et nettverk av elver, vannløp, vannhull og sumpområder. Selve naturen består av mer åpne landskaper, der vannet dominerer.

Det er aldri helt tørt i Pantanal. Våtmarkene blir på enkelte tider av året til en elveslette, og i regntiden, fra november til mars, står ca. 78 % av Pantanal under vann. I den tørre årstiden trekker vannet seg tilbake.

Pantanal har ca. halvparten så mange dyrearter som Amazonas. Men man sier faktisk likevel at Pantanal har den største konsentrasjonen av dyreliv i hele Sør-Amerika fordi dyrene lever så tett. Derfor har du meget gode muligheter til å få øye på dyrene her. Det er nesten som å være i en dyrehage, uten bur.

Konsentrasjonen er ikke bare stor, Pantanal har også et stort antall dyrearter. Noen av de helt spesielle dyrene du skal være på utkikk etter er brasiliansk kjempeoter, maursluker, beltedyr, kaiman, kapivar, mankeulv og Pantanal-svampskilpadden. Sistnevnte er kjent for sitt store hode. Alt etter hvor i Pantanal du befinner deg, kan du også med litt flaks treffe på ozeloter, pumaer og jaguarer.

Pantanal er dessuten et mekka for fugleinteresserte. Med mer enn 600 forskjellige fuglearter er Pantanal det perfekte stedet for fugletittere. Her vil du bl.a. kunne se jabirustorken, kjempetukanen, nayndayparakitten og hyansintaraen, den største fuglen i papegøyefamilien.

I tillegg til alle de helt spesielle dyrene er Pantanal også kjent som et stort og viktig kvegområde. Det betyr bl.a. at noen av lodgene er gårder med aktiv kvegdrift. Det er en flott opplevelse å se ekte cowboyer ri ut på vei til dagens arbeid når man selv skal ut for å oppleve våtmarkenes rikholdige natur og dyreliv.

Amazonas eller Pantanal?

Både Amazonas og Pantanal har altså helt fantastisk natur og et rikt dyreliv, og begge reisemålene vil gi deg uforglemmelige opplevelser.

Så hvor skal du reise?

Reis til Amazonas hvis du vil:

  • Få en unik jungelopplevelse, der du får nærkontakt med regnskogens rike planteliv.
  • Se naturfenomenet ”vannenes møte”.
  • Ta båt på elvene i Amazonas, der du blant annet kan oppleve den fantastiske, rosa amazonasdelfinen og kaimaner..

Reis til Pantanal hvis du vil:

  • Oppleve verdens største våtmarker, både til vanns og til lands.
  • Oppleve Sør-Amerikas største konsentrasjon av dyr på nærmeste hold.
  • Se Pantanals fargerike fugler i all sin prakt – de imponerer alle, ikke bare overbeviste fugleentusiaster.

Opplev Amazonas eller Pantanal på disse reisene:

Amazonas og Pantanal er to fantastiske steder i Brasil.

Du kan være helt sikker på å få en uforglemmelig reise, uansett hvilket reisemål du velger. Hvis du fremdeles er i tvil eller har spørsmål, skal du kontakte reisekonsulentene våre. De hjelper deg gjerne.

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende