TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerNår er det best å besøke Sri Lanka?

Når er det best å besøke Sri Lanka?

19.09.2017  |  oppdatert: 12.10.2022
Vis alle innlegg

Sri Lanka, den vakre øya sørøst for India, kan du oppleve paradisiske strender, vakre teplantasjer og en livsglad lokalbefolkning. Men når er den beste tiden å reise hit?

Nedenfor får du mer informasjon og kan lese om når det er best å reise til Sri Lanka.

Klimaet på Sri Lanka

Sri Lanka er et helårsreisemål.

Sri Lanka ligger i det tropiske klimabeltet, og det betyr at du uansett årstid kan forvente varmt vær med regn av og til. Derfor kan du egentlig reise til Sri Lanka året rundt.

Men Sri Lanka består av både kyst og sentralt høyland, og været kan variere, avhengig av hvor på øya du befinner deg. I tillegg er det to monsuner som på forskjellige tider av året fører til mer regn i henholdsvis Sri Lankas sørlige og sørvestlige del og i Sri Lankas nordlige og østlige del.

Generelt sett kan du forvente at det er varmere ved kysten enn i høylandet, der nettene kan være kjølige.

Sri Lankas monsuner

Sri Lanka har to monsuner som i forskjellige perioder bidrar til regntid på hver sin del av Sri Lanka.

En monsun er en sesongavhengig endring av vindretninger som kan medføre kraftig regn i de områdene som blir påvirket av monsunen.

På Sri Lanka er det to hovedmonsuner:

 • Nordøst-monsunen, eller Maha-monsunen, kommer mellom desember og februar. Monsunen kan påvirke hele øya, men det regner normalt mest i den nordlige og østlige delen av Sri Lanka.
 • Sørvest-monsunen, eller Yala-monsunen, kommer mellom mai og september. Sørvest-monsunen er mindre intens og merkes primært ved kysten sør og vest på øya samt i høylandet.

I tillegg til de to største monsunene er det to mellomperioder:

 • Mars og april, da det primært faller regn i sørvest og i høylandet
 • Oktober og november, da været kan være ustabilt over hele landet

Da de to monsunene fører til regn i forskjellige deler av Sri Lanka, vil det alltid være et sted der været er tørrere. Men selv om det er monsunsesong, er regnskyllene normalt av kort varighet, men kraftige, og været klarner ofte raskt opp igjen.

Været på Sri Lanka – måned for måned

Januar

Januar er generelt en fantastisk måned å besøke Sri Lanka på, for da er det for det meste sol og forholdsvist tørt vær.

 • I de nordlige og østlige delene av Sri Lanka blåser nordøst-monsunen.
 • I høylandet er er det varmt, men forvent kjøligere vær om kvelden.
 • I den sørlige og vestlige delen av Sri Lanka kan du til gjengjeld forvente varmt og forholdsvist tørt vær.

Februar

Februar er også en fin måned å reise til Sri Lanka på.

 • Nordøst-monsunen synger på siste vers, så du kan forvente noe mindre regn i de nordlige og østlige områdene enn i de foregående månedene.
 • De sørlige, vestlige og sentrale områdene får mye sol og minimalt med regn.

Mars

Mars er generelt også en god reisemåned, med fint vær på hele Sri Lanka.

 • Når vi kommer til mars, er nordøst-monsunen så å si overstått. Det betyr at temperaturene begynner å stige i de nordlige og østlige områdene og at det regner mindre.
 • På kysten sør og vest på øya stiger også temperaturene, men du skal forvente litt regn mot slutten av måneden, nå som sørvest-monsunen langsomt begynner å nærme seg.

April

April er en varm og solrik måned, og noen mener at denne måneden er en av de beste tidene å reise til Sri Lanka på, for nordøst-monsunen har avtatt og sørvest-monsunen er ennå ikke kommet helt i gang.

 •  På det østlige Sri Lanka regner det mindre enn det har gjort de siste månedene, og du kan forvente mye sol og blå himmel.
 • I de sørlige og vestlige områdene er sørvest-monsunen på vei, så luftfuktigheten øker. Når det nærmer seg mai, begynner det å regne i de sørlige, vestlige og sentrale delene av Sri Lanka.

Dette er nesten siste sjanse hvis du har lyst til å dra på hvalsafari fra Mirissa på Sri Lankas sørkyst. Hvalsesongen er mellom oktober og april.

Mai

I mai måned endres monsunene, og der været de siste månedene primært har vært påvirket av nordøst-monsunen, blir klimaet de neste månedene i større grad påvirket av sørvest-monsunen.

 • Når vi nærmer oss mai, er været på østkysten i ferd med å bli veldig fint. Temperaturene er stigende, solen skinner og det regner minimalt. Du kan altså med fordel tilbringe badeferien din her, f.eks. ved Trincomalee.
 • De sørlige og vestlige delene av Sri Lanka (f.eks. Galle, Mirissa, Hikkaduwa og høylandet) begynner i denne tiden å bli påvirket av sørvest-monsunen, som langsomt gjør sitt inntog. Det betyr at det er mye sol, men at de lange periodene med sol blir avløst av korte, men kraftige byger.

Juni

Værmessig er juni er på mange måter en fortsettelse av mai.

 • I nord og øst er været klart, solrikt og tørt, og det er ennå flott å tilbringe badeferien her.
 • I området rundt Sigiriya kan du forvente høye temperaturer og minimale regnmengder.
 • De sørlige og vestlige delene av øya er fortsatt påvirket av sørvest-monsunen. Det betyr mer regn og lavere temperaturer. Til tross for monsunen er det likevel ikke unormalt at det går flere dager uten regn.

Juli

I juli er temperaturene behagelige over hele øya. Dette er en av de beste tidene å besøke Minneriya nasjonalpark på, for i perioden mai til september vandrer elefantene til parkens store sjø, Minneriya Tank, for å drikke vann. Dette fenomenet kalles også ”The Elephant Gathering”.

 • Nord- og østkysten er varm og solrik, og været er perfekt til en badeferie ved Trincomalee.
 • Det er varmt i det sentrale Sri Lanka, f.eks. ved Sigiriya. Vær likevel oppmerksom på at kveldene fremdeles kan være kjølige i høylandet, f.eks. ved Kandy, Haputale, Ella og Nuwara Eliya.
 • Sørvest-monsunen kan fortsatt påvirke vestkystens strandområder, f.eks. Negombo. Til gjengjeld begynner været å klarne opp i de sørlige og vestlige områdene i løpet av juli.

August

Sri Lanka er også et flott reisemål i august.

 • På Sri Lankas østlige og nordlige kyst er været fortsatt fint, og du kan fritt velge mellom alle strandområder på disse kystene.
 • Selv om sørvest-monsunen fremdeles blåser i sørlige og vestlige områder, hender det at det regner mindre her i august enn månedene før og etter.

September

September har meget variert vær, for vi nærmer oss den andre mellomperioden, og Sri Lanka kan få sykloner med regn og vind over hele øya de neste par månedene.

 • Du finner det beste været på østkysten, som normalt har sin siste måned med veldig fint vær før nordøst-monsunens nærmer seg. Mot slutten av måneden kan det begynne å regne.
 • Sørvest-monsunen kan fortsatt påvirke områdene sør, vest og sentralt på Sri Lanka.

Oktober

Oktober har også meget variert vær, og det er en av Sri Lankas våteste måneder. Vi befinner oss fremdeles mellom de to monsunene, og da kan det forekomme tordenbyger. Til gjengjeld er oktober utenfor høysesongen, og derfor kan det være færre turister enn normalt.

 • Været er fremdeles fint på kysten nord og øst på øya, men nordøst-monsunen begynner langsomt å ta over fra sørvest-monsunen, og regnet tiltar.
 • Omvendt er sørvest-monsunen avtatt, og det betyr mindre regn. Sør- og vestkysten har noen av årets høyeste temperaturer.

På Sri Lankas sørkyst starter så smått hvalsesongen. Du kan dra på hvalsafari fra Mirissa mellom oktober og april.

November

November er, som oktober, en overgangsperiode mellom to monsuner, og måneden er blant de våteste på Sri Lanka. Mot slutten av måneden er det slutt på det noe ustabile været som har preget øya de siste månedene.

 • Nordøst-monsunen nærmer seg, og nordlige og østlige deler får stadig mer ustabilt vær.
 • I høylandet kan du fortsatt forvente en del regn med kjølige kvelder og netter.
 • I de sørlige og vestlige områdene blir det flere soltimer, men de kan bli avløst av regn innimellom.

Desember

I desember er mellomperioden over, og nordøst-monsunen er i gang.

 • Regnet begynner i den nordlige og østlig delen av Sri Lanka.
 • Til gjengjeld er dette en meget god tid for reiser til de vestlige og sørlige områdene og høylandet, som normalt får mye sol og bare lite regn. Men det kan alltid dukke opp enkelte byger.

Så når er den beste tiden å reise?

Den beste reisetiden til Sri Lanka avhenger av hva du helst vil oppleve. Så lenge du sørger for å ta med deg passende klær, er Sri Lanka et fantastisk reisemål året rundt.

Veldig mange velger å reise i perioden fra november-mars, når det er vinter og kaldt her hjemme. Spesielt julen er populær, så hvis du har lyst til å reise på juleferie, bør du bestille i god tid! Hvis du helst vil unngå høysesongen, bør du derfor vurdere å reise til Sri Lanka utenfor denne perioden, da været er fint, men det er mindre turister på øya.

Merk: Denne guiden til Sri Lankas klima er veiledende og kan løpende endres. Sjekk alltid værmeldingen før du reiser. Hvis du er i tvil om når du skal reise, anbefaler vi at du kontakter reisekonsulentene våre.

Se våre reiser til Sri Lanka nedenfor:

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende