TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerSeverdigheter i Mexico

Severdigheter i Mexico

14.01.2019
Vis alle innlegg

Mexico er et land fullt av alle typer severdigheter.

På din reise til dette fascinerende landet kan du f.eks. besøke enorme storbyer med flotte museer og restauranter eller utforske Mexicos mange ruiner fra mayaindianernes tid. Vil du oppleve enestående natur? Da kan vi anbefale å legge reisen til Chiapas frodige fjell. Yucatan-halvøya har også helt spesielle landskaper.

Les mer og få vite hva det er som gjør Mexico til et helt fantastisk reiseland.

Chichen Itza: Minner fra mayaenes storhetstid

Chichen Itza er blant Mexicos største severdigheter.

Denne arkeologiske sensasjonen på Yucatan-halvøya kan fortelle mange interessante og dramatiske fortellinger om maya- og itza-indianernes ofringer til gudene, tøffe ballspill og hellige bygninger. Høydepunktet på besøket ditt blir nok kanskje pyramiden El Castillo, intet mindre enn en mayakalender utformet i stein.

El Castillo-pyramiden er oppført til ære for mayaguden Kukulkan og har 91 trappetrinn på hver av de fire sidene. Legger man dem sammen med plattformen på toppen, får man 365 trinn i alt – ett for hver dag i året.

Guden Kukulkan var ifølge mayaenes tro en fjærkledt slange, og han er representert ved foten av pyramidens nordlige trapp, der 2 slangehoder stikker frem. Hvert år, ved vår- og høstjevndøgn, lager solen skygger på pyramidens sider som gir illusjonen om en slange som bukter seg nedover den nordlige trappen og ender i de vakkert utformede slangehodene.

Her blir man virkelig imponert over mayaenes unike forståelse av universet.

Du kan også oppleve Cenote Sagrado – den hellige brønnen der mayaene var overbeviste om at vannguden deres hold til – og mayaenes store ballspillbane. Etter sigende skal mayaenes ballspill ha endt med menneskeofringer, og bilder av disse ofringene ble hugget ut i stein som pryder sidene av ballbanen.

Mexico City: En hovedstad med noe for alle

Mexico City er med sine mer enn 21 millioner innbyggere den største byen på den vestlige halvkule.

Til tross for størrelsen er dette en virkelig spennende og sjarmerende by med mange museer, vakre kirker og fantastiske matopplevelser.

Besøk det enestående Palacio de Bellas Artes, bygningen av hvit marmor som fungerer som kunstgalleri og konsertsal for mexicanske kunstnere. Hvis du er kunstinteressert, bør du ikke gå glipp av det tidligere hjemmet til den berømte kunstneren Frida Kahlo, som i dag er laget om til museum. I dette vakre blå huset kan du se et fargerikt utvalg av verkene til Kahlo og andre mexicanske kunstnere.

Man kan nesten ikke besøke Mexico City uten å gå på oppdagelsesferd i byens kulinariske verden. Overalt finner du små restauranter, eller cantinas som de også kalles, som serverer velsmakende mexicanske spesialiteter som tacos al pastor, quesadillas og deilige enchiladas.

Bare noen få hundre meter fra Palacio de Bellas Artes finner du kafeen El Moro, kjent for å lage Mexico Citys beste churros. Vi har prøvd dem, og vi er helt enige!

Teotihuacan: En mesoamerikansk storby

Teotihuacan ligger ca. en times kjøring fra Mexico City. Det har to store pyramider og anses for å være et av verdens viktigste arkeologiske områder.

Det er mye mystikk forbundet med Teotihuacan, for ingen vet hvem som i sin tid oppførte det enorme komplekset. Man regner likevel med at pyramidene og de omliggende ruinene allerede eksisterte flere hundre år før vår tidsregning.

Teotihuacan hadde sin storhetstid med aztekerne, mellom det første og syvende århundre, og var en av verdens største byer i denne perioden – til og med større end datidens Roma. Stedet fikk sitt navn av aztekerne, som oppdaget den forlatte byen, og Teotihuacan betyr «Gudenes sted». Siden den gangen har Teotihuacan vært hjemsted for flere av de gamle mesoamerikanske folkeslagene, f.eks. aztekere, mayaer, mixtekere og zapotekere.

Når du kommer til ruinbyen, kan du bestige de to majestetiske pyramidene. Den ene er oppført til ære for solen og den andre til ære for månen. Du kan også gå på oppdagelsesferd blant de mindre bygningene som ligger på Calzada de los Muertos, «De dødes gate».

Tulum: Mayaenes gamle handelsby

Tulum er et virkelig paradis.

Denne hyggelige kystbyen ligger noen timers kjøring sørover fra Cancún, ved Det karibiske hav. Her går livet i et rolig tempo og feriestemningen er perfekt. Nyt oppholdet på Hip Hotel, det ligger så å si på stranden. Du kan slenge deg i hengekøyen på terrassen foran rommet ditt eller slappe av i en av liggestolene nede på stranden ved det asurblå havet.

I Tulum beveger man seg rundt på sykkel eller til fots. Nettopp dette bidrar også til å gi byen dens avslappede atmosfære. Plei sjelen på en avstressende barfotvandring på strandens finkornede, hvite sand til lyden av bølgenes brus.

Tulum er også verdensberømt for sine mayaruiner. Tulum ble oppført helt tilbake i det 13. århundre og er den eneste mayabyen som ligger ved kysten. Rundt byen er det oppført en nesten 800 meter lang bymur som skulle beskytte den. Tulum betyr også «mur» på det gamle Yucatec-språket.

Ruinene av muren og restene av den 7,5 meter høye tempelpyramiden El Castillo står fremdeles på klippene, vendt ut mot det blå havet. Når man utforsker dette stedet, er det lett å glemme tiden.

Strender i verdensklasse

Mexicos østkyst på Yucatan-halvøya ligger ut mot Det karibiske hav, og her vil du garantert få fantastiske strandopplevelser.

I tillegg til Tulums hyggelige atmosfære og imponerende ruiner, er byen de siste årene nettopp blitt berømt for sine praktfulle strender. Her ligger det an til avslapning av beste merke. Du kan også legge ut på eventyr i det fantastiske blå havet, der du f.eks. kan snorkle og møte de mange fargerike fiskene som lever her.

Mens Tulum er preget av fred og ro, er det mer liv i gatene i Playa del Carmen. Nyt lyden fra bølgene i en liggestol på den finkornede, hvite stranden med en iskald drink i hånden eller gå på oppdagelsesferd på Avenida 5, en gate full av livlige barer, innholdsrike butikker og mange entusiastiske gatekunstnere. Her kommer du i hvert fall ikke til å kjede deg!

Øya Cozumel ligger utenfor kysten ved Playa del Carmen og er et slaraffenland for dykkere og snorklere. Hele øya er omgitt av flotte korallrev som er en del av det mesoamerikanske Barrier Reef-systemet. Svøm rundt i det klare vannet blant fargerike koraller, fisk, sjøstjerner og havskilpadder. Den livlige verdenen under havets overflate på Cozumel vil bli en opplevelse du aldri glemmer.

Oaxaca: Et mangfold av farger og smaker

Byen Oaxaca ligger i en dal omgitt av fjell i den sørlige delen av Mexico.

På byens største plass finner du den store Temple de Santo Domingo – en mer enn 400 år gammel kirke, som på innsiden er utsmykket med det pureste gull på vegger, tak og ikke minst på de imponerende altrene.

Oaxaca er også kjent som Mexicos foodie-by på grunn av den fantastiske blandingen av precolumbiansk- og spanskinspirert matlagning du finner her. Smak på de mexicanske spesialitetene, f.eks. de mange forskjellige slags mole, en tradisjonell krydret saus som ofte serveres sammen med kjøtt og ris. Nettopp den fantastiske matkulturen er en av grunnene til at du bør besøke Oaxaca.

Byen er dessuten full av hyggelige parker, åpne plasser og museer. Gå en tur i den historiske bydelen, der gatene er belagt med brostein, og husene er malt i alle verdens farger. Timene går raskt når man er på oppdagelsesferd i denne fargerike bydelen.

Hvis du ikke kan få nok av gamle ruiner, ligger den enorme mesoamerikanske ruinbyen Monte Alban på en fjelltopp med utsikt over Oaxaca by. Det interessante ved Monte Alban er at de gamle zapotekerne som oppførte stedet brukte flere hundre år på å gjøre fjelltoppen flat før de kunne begynne bygningen av de mange pyramidene, templene og gravkamrene.

Cenoter: Yucatans underjordiske verden

Yucatan-halvøya i Mexico er forholdsvis flat og har hverken elver eller bekker over jorden. Men under jorden flyter det kilometervis av ferskvannsstrømmer. En cenote en underjordisk lomme av ferskvann fra disse strømmene, der toppen av den naturlige hulen er helt eller delvis kollapset og har dannet et underjordisk basseng av ferskvann.

Det er som å bevege seg ned i en magisk, underjordisk verden første gang man kravler ned i åpningen til en av Yucatans mange cenoter. Mayaindianerne trodde at cenotene var åpninger til underverdenen, og derfor ble de ansett for å være hellige.

Og for et syn som møter deg her! Vannet er helt klart og fantastisk blått.

I noen av cenotene er det relativt mørkt, og de er bare opplyst av noen få solstråler som skinner gjennom hullene opp til overflaten. Noen steder henger det planter ned fra åpningen i toppen av hulen, mens det andre steder er dannet store mengder dryppstein. Alt dette bidrar til å gi cenoterne en helt spesiell atmosfære.

Vannet er kjølig og friskt å bade i, men noen steder er det ganske dypt. Hvis du er flink til å svømme, kan vi anbefale deg å ta med dykkermaske og dykke ned mot bunnen. Da kan du se cenoten fra en vinkel ikke mange mennesker har opplevd.

Agua Azul og Misol-Há: Naturens underverker i Chiapas-fjellene

I Chiapas-fjellene i det sørlige Mexico venter det mange flotte naturopplevelser. To av de vakreste er vannfallene Agua Azul og Misol-Há.

Agua Azul betyr blått vann, og de mange større og mindre vannfallene har en praktfull blålig/turkis farge. Vannet som renner ned fjellsidene er rikt på mineraler, og de bidrar til å lage den blå fargen. Mineralene har også sørget for at fjellsidene i tidenes løp er blitt dekket av et tykt lag kalkstein som har dannet en lang rekke små bassenger som vannet faller fra. Hvis du reiser til Agua Azul i den tørre perioden i april-mai, har du den beste muligheten til å oppleve vannets klare, blå farge, for konsentrasjonen av mineraler er høyest i disse månedene.

En annen stor naturopplevelse er vannfallet Misol-Há. Misol-Há. Det ligger midt i jungelen ca. 20-30 km fra Palenque. Ved foten av de 35 meter høye vannfallene er det et forfriskende basseng som innbyr til en dukkert. Bak vannfallet er det en ca. 20 meter dyp grotte der du kan se vannmassene fra en helt annen vinkel.

Día de los Muertos – de dødes dag

Selv om Día de los Muertos ikke er en fysisk severdighet, så er dagen – De dødes dag – absolutt en interessant opplevelse.

På Día de los Muertos feirer mexicanerne de døde. Og Dia de los Muertos er ikke en sørgelig dag, slik man kanskje ville forvente, men derimot en dag full av fest og livsglede.

Tradisjonen er flere tusen år gammel og oppsto hos de gamle aztekerne, toltekerne og andre indianerstammer. Man mente at de døde fremdeles var en del av samfunnet og at ånden deres ble holdt i live gjennom minner. Én gang om året, i begynnelsen av november, kunne de døde midlertidig besøke jorden og familiene sine igjen.

Overalt i Mexico markeres dagen med store festligheter i gater og på plasser. Opplev f.eks. den store festen i Mexico City med parader og høy musikk i gatene. Her pyntes det med tradisjonelle mexicanske girlandere, blomster og massevis av fargerike sukkerkranier overalt. I private hjem pynter man et flott alter med bilder av familiens avdøde, blomster og stearinlys.

I dag er Dia de los Muertos en god blanding av eldgamle indianske og litt nyere, katolske tradisjoner.

Palenque: En uutforsket perle i jungelen

I fjellene i Chiapas finner du et av Mexicos største arkeologiske områder – Palenque. Her kan du se de store, godt bevarte mayaruinene på de åpne plassene. Det spesielle ved nettopp Palenque er at du her kan komme nær innpå fortidsminnene. Du kan bestige pyramidene, og i noen av ruinene kan du til og med komme inn og se gamle gravkamre i ruinenes trange ganger.

Palenque har mange fascinerende bygninger som er blitt grundig utforsket. Den mest berømte er uten tvil The Temple of Inscriptions, områdets høyeste pyramide og et gravmonument bygget til ære for K’inich Janaab’ Pakal, Palenques overhode i det syvende århundre. På og i denne pyramiden er det funnet mange inskripsjoner som har gitt arkeologer en bedre forståelse av de gamle mayasamfunnene.

Palenque ligger i Chiapas-fjellenes frodige jungel, og det kan også virkelig anbefales å gå turer i de mindre utforskede områder av jungelen. Her finner du noen av de mindre ruinene som står igjen etter Palenques storhetstid, og du får en mer autentisk opplevelse av dette imponerende, historiske området.

I jungelen bor det også brøleaper, som høylytt proklamerer territoriet sitt. Så se opp når du går rundt i jungelen. Apene sitter ofte høyest oppe i trekronene, og det forekommer at de tisser ned på folk som kommer for nær.

San Cristóbal de las Casas: Opplev den tradisjonelle fjellbyen

San Cristóbal de las Casas – eller San Cris – som denne hyggelige fjellbyen kalles til daglig, ligger i Chiapas-fjellene, og her finner du en fin blanding av gamle mexicanske tradisjoner og moderne livsstil. Like i nærheten av San Cris kan du besøke etterkommere av de gamle mayaindianere som har beholdt mye av sitt særpreg og kulturarv den dag i dag.

Byen har flere hyggelige markeder der du kan kjøpe frisk frukt, håndlagde smykker, klær og vesker, og det er også trivelig å slå seg ned på en av gågatenes kafeer eller restauranter og få seg en kopp mexicansk kaffe eller en middag mens man nyter stemningen i fjellbyen.

Med en beliggenhet opptil 2.200 moh. kan det være anstrengende å gå lengre turer i byens mange gater. Men hvis du har lyst på en aldri så liten oppdagelsesferd, kan vi anbefale deg å besøke katedralen, som også her kalles Templo de Santo Domingo, eller den mindre kirken Iglesio el Cerrito, som ligger på toppen av en bakke. Det kan være slitsomt å gå opp til toppen av de mange trinnene opp dit, men du blir belønnet med en fantastisk utsikt over byen. Så det er absolutt verdt anstrengelsene!

Opplev Mexicos severdigheter på:

Mexico er et land med en helt spesiell historie, kultur og natur, og her venter det opplevelser for enhver smak.

Bli med og se de imponerende ruinene, smak på den fantastiske mexicanske maten og gå på eventyr i byenes fargerike gater. Du vil komme hjem med kofferten full av fargerike opplevelser!

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende