TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerNasjonalparker i Sri Lanka

Nasjonalparker i Sri Lanka

05.03.2023
Vis alle innlegg

Jeepsafari i Sri Lanka nasjonalpark

Sri Lanka er et land med fascinerende dyr og fantastisk natur.

Uansett hvilken nasjonalpark du besøker, er det unike opplevelser i vente.

Elefantflokker, spektakulære naturopplevelser og sletter så langt øyet rekker.

Bli kjent med Sri Lankas fantastiske nasjonalparker nedenfor.

Yala nasjonalpark – en av de eldste nasjonalparkene

Leoparder i Yala nasjonalpark

Eventyrlig skog og buskas. Tørrlagte vannhull, gresskledde sletter og nådeløs bush. Yala nasjonalpark, som ligger i den sørøstlige delen av Sri Lanka, har alt. Og nærmeste nabo er Det indiske hav.

Hvis du har lyst til å oppleve en av Sri Lankas eldste og mest berømte nasjonalparker, er Yala nasjonalpark stedet. I tillegg er denne nasjonalparken en av øyas største.

På det knapt 1000 km2 store arealet lever det nesten 50 forskellige pattedyrarter og mer enn 200 fuglearter. Du kan se dyr som elefanter, aber, bøfler, hjorter og krokodiller i nasjonalparken. Hvis du er heldig, møter du kanskje også en leopard. Yala har nemlig etter sigende en av verdens største konsentrasjoner av leoparder.

Udawalawe nasjonalpark – stor konsentrasjon av ville elefanter

Ville elefanter i Udawalawe nasjonalpark

Vest for Yala nasjonalpark, litt inne i landet, finner du Udawalawe nasjonalpark.

Naturen her har åpne landskaper med store vannreservoarer som tiltrekker seg dyr som kommer hit for å drikke, blant annet elefanter. Nasjonalparken er med sine vel 300 km2 litt mindre enn Yala nasjonalpark, men hvis du drømmer om å oppleve elefanter, er Udawalawe “the place to be”.

Det sies faktisk at en av Sri Lankas største bestander av elefanter – opptil 500 – lever på dette forholdsvis lille området, så Udawalawe er derfor et veldig bra sted å oppleve den vennlige kjempen på nærmeste hold.

I tillegg til elefanter lever det også vannbøfler, krokodiller, leppebjørner og varaner her. Hvis du er fugleinteressert, kan du se frem til neshornfugler, blåråker, påfugler og ørner.

Horton Plains – se til verdens ende

Solrik dag ved Worlds End i Horton Plains i Sri Lanka

Nasjonalparken Horton Plains ligger i 2 100-2 300 meters høyde og er (kanskje) Sri Lankas vakreste nasjonalpark. Parken ligger kun 165 km øst for hovedstaden Colombo, og her er det rolig og fredelig.

Området, som ligger i Sri Lankas sentrale høyland, er preget av klimaet, og det våte og kjølige været påvirker i stor grad floraen og faunaen i nasjonalparken.

I Horton Plains kan du oppleve alt fra sambahjorter, elger og kjempeekorn til villsvin, ville harer og de sjeldne leopardene. Det lever vel 20 pattedyrarter og cirka 90 fuglearter i nasjonalparken.

Men det er naturen, og ikke dyrelivet, de fleste reiser hit for å se. Horton Plains har uberørte gressletter, eventyrlige tåkeskoger og brusende fosser. Og så kan du se til verdens ende her. Ved utsiktspunktet “World’s End” stopper nemlig parken helt brått, og du kan se rett ned i avgrunnen – knapt en kilometer ned. Suset i maven lindres litt av roen som omgir deg på dette stedet. En enestående opplevelse!

Minneriya nasjonalpark – The Elephant Gathering

Elefanter ved Minneriya Tank i Minneriya nasjonalpark

Våtmarker, kratt og grønne skoger kjennetegner Minneriya nasjonalpark, som ligger i den nordlige delen av det sentrale Sri Lanka. For dyrene er det viktigste området i parken er Minneriya Tank, et stort vannreservoar. Vannreservoaret er, spesielt i tørketiden, parkens overlevelseskilde.

I parken bor det mer enn 150 forskellige fuglearter, krokodiller, sambarhjorter, makaker, villsvin, bøfler, leppebjørner og en sjelden gang leoparder og bjørner. Denne nasjonalparken er også ytterligere et bra sted å oppleve elefanter – spesielt i den tørre årstiden.

Mellom mai og september samles mange av Sri Lankas ville elefanter nemlig ved Minneriya Tank for å få vann. Dette fenomenet, der opptil flere hundre elefanter kommer til vannreservoaret, kalles “The Elephant Gathering”. Gjennom flere århundrer har elefantene vandret til nasjonalparken, der de, i tillegg til å drikke vann, kommuniserer med hverandre og bader. Samlingen av de mange elefantene på ett sted er en helt unik opplevelse.

Bundala nasjonalpark – liten, men full av opplevelser

Påfugl i Bundala nasjonalpark i Sri Lanka

I det sørøstlige Sri Lanka, vest for Yala nasjonalpark, finner du Bundala nasjonalpark. Bundala er liten – bare vel 60 km2 – og en forholdsvist ukjent nasjonalpark.

Et besøk her er en helt annerledes opplevelse enn den du får i Sri Lankas større nasjonalparker, som Yala og Udawalawe. Rett og slett fordi det ikke er så mange andre besøkende her.

Denne nasjonalparken har åpne landskaper og våtmarker der du kan se Bundalas store konsentrasjon av fugler. Det er nemlig registeret nesten 200 forskellige fuglearter her.

I tillegg lever det krokodiller, makaker, elefanter, slanger, øgler og mange flere dyr i nasjonalparken.

Sinharaja Forest Reserve – opplev Sri Lankas tropiske regnskog

Flyfoto over Sinharaja Forest Reserve i Sri Lanka

I den sørvestlige delen av Sri Lanka finner du Sinharaja Forest Reserve, Sri Lankas siste sted med levedyktig primær tropisk regnskog.

Selv om Sinharaja ikke er klassifisert som nasjonalpark, er området et absolutt must see for alle som er interessert i Sri Lankas natur- og dyreliv. Den uberørte regnskogen er ett av to steder på Sri Lanka som er oppført på UNESCOS liste over verdens naturarv (det sentrale høylandet er det andre).

I naturen her finner du kjempebregner, mosekledde trær og sildrende elver. Det er også mange sjeldne trær og planter her, og mer enn 60 % av trærne i området regnes for å være endemiske for Sri Lanka.

Vend blikket oppover og se regnskogens fargestrålende fugler og bråkete makaker. Hold også utkikk etter hjorter, slanger og frosker som skjuler seg i den grønne vegetasjonen.

Se våre reiser til Sri Lanka nedenfor:

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende