TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerDe beste stedene å se elefanter i Afrika

De beste stedene å se elefanter i Afrika

06.06.2019
Vis alle innlegg

Elefanter

Elefanten er et fascinerende dyr.

Den er verdens største landpattedyr, kan veie opptil 6 tonn og bli hele 70 år gammel.

En gang levde det elefanter over hele Afrika, men i dag finner man bare elefanter i knapt 20 afrikanske land.

Selv om elefantbestanden er blitt sterkt redusert i løpet av de siste 200 årene, er elefanten fremdeles et ganske vanlig syn på safari.

Vi har laget en liste over noen av de beste stedene å se elefanter i Afrika.

Hvor har du mest lyst til å møte elefanter?

Chobe nasjonalpark i Botswana

Elefanter i Chobe

I Botswana lever det rundt 130 000 elefanter, og det gjør Botswana til landet med den største konsentrasjonen av elefanter i Afrika.

Chobe nasjonalpark ligger i den nordlige delen av Botswana. I Botswanas tørre periodeer det beregnet at hele 50 000 av alle Botswanas elefanter holder til i dette området.

Nasjonalparkens ulike økosystemer og i stor grad også Choke-elven, som renner gjennom den nordøstlige delen av parken, bidrar til å skape den varierte naturen som finnes her.

De enorme elefantflokkene kommer til parken nettopp på grunn av elven, som spesielt i den tørre perioden, fra mai til oktober, sikrer dem mat og drikke. Du kan derfor oppleve de mange elefantene ved elven, dit de kommer for å drikke vann, spise det grønne gresset i nærheten og kjøle seg ned.

Okavango-deltaet i Botswana

elefanter i Okavango-deltaet

Et annet av Botswanas fantastiske naturområder er det 14 000 km2 store Okavango-deltaet i det nordvestlige Botswana. I tørkeperioden vandrer tusenvis av landets 130 000 elefanter til deltaet og gjør Okavango til et av Afrikas beste steder å se elefanter.

Okavango-deltaet er en av verdens største våtmarker, og de årlige oversvømmelsene er en av årsakene til at deltaet i dag er oppført på UNESCOs verdensarvliste.

I begynnelsen av året begynner det å regne i Angolas høyland. Elvene blir overfylte, og landområdene rundt kan ikke absorbere alt vannet. Regnvannet begynner en lang reise mot sør. I løpet av en måned eller to kommer det til den 1600 km lange Okavango-elven, som også ganske langsomt begynner å gå over breddene. De neste månedene sprer vannet som startet sin reise i Angolas høyland seg til den ellers så tørre Kalahariørkenen og blir til det vi kjenner som Okavango-deltaet.

Deltaet er en viktig vannkilde for området og også hjemsted for noen av verdens mest truede store pattedyr, bl.a. geparder, hvite og sorte neshorn, den afrikanske villhunden og løver. Og så kan du selvfølgelig oppleve massevis av elefanter her, både de som bor her hele året og de mange som vandrer hit i den tørre perioden.

Tarangire nasjonalpark i Tanzania

Elefanter i Tarangire

Tarangire nasjonalpark ligger i det nordøstlige Tanzania og er kjent for sin store konsentrasjon av elefanter.

Parken har et variert landskap som spesielt tiltrekker seg elefantene på grunn av Tangarire-elven og de store, vannholdige baobab-trærne.

Elefantene beveger seg rundt i flokker, og på en game drive vil du ofte kunne få øye på enorme flokker på flere hundre elefanter. Parkens natur og topografi gjør det også mulig for deg å komme helt tett innpå de store pattedyrene og se dem krysse savannen på nærmeste hold.

Ofte vil man også kunne se elefantene i nærheten av baoab-trærne. De bruker nemlig trærne til å slipe støttennene sine. Trærne kan dessuten holde på enorme mengder vann, som elefantene kan få tilgang til ved å rive barken av treet og suge i seg vannet.

Amboseli nasjonalpark i Kenya

elefanter i Amboseli

Amboseli nasjonalpark er en av de mest besøkte nasjonalparkene i Kenya.

Selv om Amboseli også er en av landets minste nasjonalparker, vil du garantert få noen av Afrikas største opplevelser i dette dyrerike området.

Parken ligger rett ved grensen til Tanzanias, nord for Kilimanjaro, og på dine game drives i nasjonalparken vil du på en klar dag kunne se Afrikas ikoniske fjell, Kilimanjaro, i horisonten.

Kilimanjaro er også kilden til vannet som finnes i parken. Smeltevann fra fjellet flyter under jorden og kommer opp til overflaten i Amboseli. Disse kildene gir drikke- og badevann til elefantene og andre dyr i nasjonalparken.

I Amboseli er det ca. 1000 elefanter, og de beveger seg ofte rundt i store flokker. Parkens topografi er flat og det er relativt lite vegetasjon her. Derfor er det lett å øye på elefantene som beveger seg langsomt gjennom landskapet.

Amboseli var et av de første stedene man begynte å studere elefanter. Det betyr at mange av de elefantene som lever her har vært her i mange år og er blitt meget gamle. Så hvis du er heldig, får du kanskje øye på noen av disse gamle elefantene. Du kjenner dem igjen på støttennene, for de er blitt så lange at de nesten berører bakken.

Kruger nasjonalpark i Sør-Afrika

elefant i kruger

Kruger nasjonalpark er Sør-Afrikas største viltreservat, med et areal på ca. 19 500 km2. Parken er med sine mer enn 100 år Afrikas eldste nasjonalpark og er også en av Sør-Afrikas mest populære attraksjoner.

Nasjonalparken er kjent for å ha mange forskjellige pattedyr og mange av hver art.

Det anslås at det lever rundt 11 000 elefanter i Kruger nasjonalpark, og det gjør denne nasjonalparken i Sør-Afrika til et perfekt reisemål hvis du har lyst til å møte de store pattedyrene.

I parken er det nemlig gode muligheter til å se elefanter dagen lang.

I morgen- og kveldstimene beveger de seg mye rundt, og i de varme ettermiddagstimene holder de seg nær sjøene i nasjonalparkens og elver for å kjøle seg ned. Hvis du er heldig, får du også se dem bade.

Kom tett innpå elefantene på disse reisene:

Det er mange flotte steder du kan oppleve elefanter i Afrika, og noen reiser kan gi deg helt spesielle opplevelser du ikke kan få andre steder.

Her er vårt utvalg av de beste stedene å se elefanter. Hvis du er i tvil om hvilken reise du skal velge, skal du kontakte reisekonsulentene våre. De hjelper deg gjerne ut på ditt afrikanske elefanteventyr.

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende