TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerGame drive – nærkontakt med dyrene

Game drive – nærkontakt med dyrene

25.03.2019
Vis alle innlegg

I reisebeskrivelsene våre skriver vi ofte noe som f.eks. ”i dag skal du bli med på game drive”.

Men hva er en game drive? Hvordan foregår dette? Og er det noe spesielt det er bra å vite før du drar ut på din første ”game drive”?

Hva er en game drive?

En game drive er – som ordet antyder – en kjøretur der du ser etter ”game”. Game er det engelske ordet for vilt eller ville dyr.

Når du drar på safari i Afrika, vil du også bli med på en eller annen form for game drive der du kjører ut for å oppleve dyrene i deres naturlige omgivelser.

Ofte har du med deg en sjåfør og en guide eller en sjåfør som også er guide. Noen steder er det også mulig å kjøre på game drive på egenhånd, f.eks. i Etosha nasjonalpark i Namibia eller i Addo nasjonalpark i Sør-Afrika.

Game drives: hvor, når, hvordan?

En game drive foregår på litt ulike måter, alt etter hvor i Afrika du befinner deg og når på dagen du drar avsted.

Hva kjører du med?

I Øst-Afrika foregår en game drive vanligvis i en 4-hjulsdrevet land cruiser, der taket kan løftes opp, slik at du (når bilen står stille!) kan stå i bilen og se ut på dyrene. Dette er en stor fordel, for det gir deg en god høyde i forhold til dyrene og fantastisk utsikt. Hvis du har med deg et stort kamera, får det også god støtte på kanten av bilens takåpning.

I den sørlige delen av Afrika kjøres det vanligvis i åpne biler – biler som enten har tak og ingen vinduer, eller biler uten verken tak eller vinduer. Med slike biler har du virkelig følelsen av nærkontakt med naturen, for du kommer så nær at du kan ta på den (men pass på å holde hendene dine inne i bilen). Dessuten kan du hele tiden følge med på landskapet og prøve å få øye på dyrene – også når bilen kjører.

Nasjonalpark eller viltreservat?

I Afrika kan du både oppleve dyr på safari i en av de mange afrikanske nasjonalparkene eller i et privat viltreservat.

Det er flere regler forbundet med å dra på safari i nasjonalparkene. F.eks. er det kun lov til å kjøre på etablerte veier, mens det i de private viltreservatene er mulighet til å komme ”off-road”. Derfor har du noen ganger muligheten til å komme tettere innpå dyrene i et privat viltreservat. Til gjengjeld er nasjonalparkene ofte langt større, og her kan du i større grad oppleve at du virkelig er her på naturens og dyrenes premisser.

I et privat viltreservat (f.eks. Kariega Game Reserve i Sør-Afrika) kan du prinsipielt dra ut på game drive døgnet rundt. Det betyr at du kan velge de tidene de forskjellige dyrene er mest aktive. I nasjonalparkene må man derimot som oftest begrense game drives til timene mellom soloppgang og solnedgang.

Uansett hvor og når du er på game drive, er det én viktig regel som gjelder: lytt til guiden og følg alltid hans råd! Dyrene vet jo ikke om de befinner seg i en nasjonalpark eller i et privat viltreservat.

Når på dagen arrangeres det game drives?

Du kan bli med på game drive på forskjellige tider av døgnet. Når avhenger i stor grad av hvor du befinner deg. Noen ganger er du til og med på game drive uten å være klar over det – f.eks. når du blir transportert fra A til B gjennom et område der de mange dyrene lever vilt.

En game drive midt på dagen kan være en meget varm aktivitet. Det synes dyrene også, så midt på dagen er det ikke like mye ”action” på en game drive som om morgenen eller på kveldstid. Til gjengjeld kan du ta veldig gode bilder fordi dyrene ikke beveger seg så mye. Og det er noe nesten magisk ved den varme luften som nesten får horisonten til å sitre – mer afrikansk blir det nesten ikke!

Om morgenen og sent på dagen er det mer liv i dyrene. Da vandrer de ned til vannhullene, gresser eller begynner å gjøre seg klare til kveldens og nattens jakt.

Noen ganger kan du også være så heldig å få bli med på en game drive etter mørkets frembrudd. På denne tiden av døgnet bruker guiden ofte et rødt lys som ikke sjenerer dyrenes øyne, men likevel gjør det mulig for deg å se dem i mørket.

Du tilbringer mange timer i bilen på safari. Kjører du på en tid når solen ikke skinner, skal du være oppmerksom på at afrikanske kvelder og netter kan bli ganske kalde – så ta med deg varme klær!

Hva opplever du på en game drive?

Tja – det er nesten umulig i si.

Her er det dyrene og naturen som bestemmer dagsordenen.

Forbered deg på det uventede.

Du kan nesten holde på av sovne av kjedsomhet fordi du kun har sett strutser og gnuer og så … se opp! Midt i veien ligger det en løve! Neste dag kan du oppleve at sjåføren må bråbremse utenfor lodgen eller teltleiren din fordi en elefant har forelsket seg i et spesielt tre akkurat der og har slått seg til midt i veien. Så lengre kom du ikke den dagen.

Naturen og dyrelivet er uforutsigbare, så det finnes ikke to game drives som er helt like. Men det er jo nettopp det som er så fascinerende ved å dra på safari!

Dra på game drive i Afrika:

Tips til game drive

Det er fantastisk å oppleve Afrikas dyr i sitt naturlige habitat, f.eks. på en game drive.

Når du planlegger safarien din, er det en god ide å tenke på hva du trenger til game drives, f.eks. hvilke klær du skal pakke i kofferten. Lag på lag er smart, for da har du alltid noe å ta av deg – og på.

Til selve game driven kan det også være lurt å ta med seg litt snacks. Den friske luften og spenningen kan være appetittvekkende, og det er dumt å ikke kunne konsentrere seg om turen og dyrene fordi man plutselig er blitt sulten. Husk også å ta med noe å drikke – spesielt kan det bli varmt midt på dagen, når solen står høyt på himmelen.

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende