TRYGGHETSGARANTI - LES MER

Galapagosøyene

23.05.2019
Vis alle innlegg

Galapagosøyene er et fantastisk område!

Disse stillehavsøyene er kjent for sine helt fantastiske landskaper, et unikt dyreliv og følgene av Darwins reise til øyene i det Herrens år 1835.

Men hva er det som gjør Galapagosøyene så spesielle?

Hva er Galapagos?

Galapagos er en øygruppe i Stillehavet, ca. 1000 km utenfor kysten av Ecuador. Øygruppen, som tilhører Ecuador, består av 13 større øyer og hundrevis av småøyer og mindre klippeformasjoner.

Navnet Galapagos er et gammelt spansk ord som betyr landskilpadde. Øyene er med andre ord oppkalt etter de enorme landskilpaddene som lever her. I tillegg er Galapagos også kjent under navnet De fortryllede øyene.

Og øyene er virkelig magiske.

Galapagosøyene ligger spredt langs ekvator og er spesielt kjent for sitt helt unike dyreliv og enestående landskaper – det er nesten som å reise til en ny og eventyrlig verden.

Galapagos fikk for første gang oppmerksomhet på 1800-tallet, da Charles Darwin brukte øyene som et levende bevis på sin evolusjonsteori. Offisielt ble øygruppen anerkjent som nasjonalpark i 1959, og i 1978 ble de oppført på UNESCOs liste over verdens naturarv.

Galapagos’ øyer

Fire av Galapagos’ hundrevis av øyer er bebodd av mennesker (Santa Cruz, Isabela, San Cristóbal og Floreana), og her finner du bl.a. butikker, hoteller og restauranter, som i alle andre byer.

Isabela og Santa Cruz er de to største av Galapagosøyene, og på en reise til Galapagos vil du vanligvis komme til disse øyene.

På Isla Isabela, som er den største øya, kan du oppleve den røffe naturen. Det er øyas nordligste vulkan, Wolf, som med sine 1707 m.o.h. er Galapagos’ høyeste punkt. Øya har også store våtmarker, et paradis for fugleinteresserte.

Isla Santa Cruz ligger i midten av øyhavet, og dette er den mest befolkede av øyene. Santa Cruz har også den beste infrastrukturen. Her kan du f.eks. se Charles Darwin Research Station, der du bl.a. får møte Darwins finker og 11 forskjellige skilpaddearter.

På de mange ubebodde øyene får naturen råde. Her kan du oppleve golde klippelandskaper og et mangfold av unike dyrearter. Det er her du virkelig får oppleve Galapagos’ magi.

Det er mulig å bli med på dagsturer eller flere dagers cruise til de forskjellige øyene.

Hvordan oppsto øyene?

Galapagosøyene er skapt av vulkansk aktivitet i millioner av år, og faktisk er øyene toppen på en vulkansk fjellkjede

I geologisk forstand er Galapagosøyene ganske unge, for de yngste ble skapt for mindre enn 1 million år siden og de eldste for rundt 3-5 millioner år siden.

Den vulkanske aktiviteten som har skapt Galapagos er fremdeles i full vigør, og man tror den har vært det i mer enn 20 millioner år. Men det er likevel ingen fare for tilreisende.

Dyrelivet på Galapagosøyene

Dyrelivet på Galapagos er virkelig enestående.

På øyene finner du mange endemiske arter – det vil si dyrearter som ikke finnes andre steder i verden. Galapagosskilpadden, havleguanen og galapagossjøløven er bare noen få av øyenes endemiske dyrearter.

Det er vanskelig å si akkurat hvordan dyrene i sin tid kom til øyene, for de ligger jo ganske langt fra fastlandet.

Én teori er at de landdyrene som ikke kunne fly hit muligens ble skylt til havs i en oversvømmelse i deres søramerikanske hjemland og var heldige nok til å overleve turen ut til øyene. Gjennom tidene har dyrene vært nødt til å utvikle seg på spesielle måter for å kunne overleve livet på de røffe vulkanøyene. Denne utviklingen har derfor vært en litt annen enn hos forfedrene i opprinnelseslandene.

Nettopp denne spesielle utviklingen kan forklare hvorfor mange av artene på Galapagosøyene ikke finnes andre steder i verden.

Teorien forklarer også hvorfor det er mange flere reptiler enn pattedyr her, for det ville vært enklere for disse kaldblodige artene å overleve en krevende tur til havs.

Mange av dyrene på Galapagos er meget nysgjerrige og ikke spesielt redde for mennesker, og derfor kan man komme ganske nær innpå dem og ta fantastiske nærbilder.

Og bare det er vel verdt den lange reisen!

Hva hadde nå øyene å gjøre med Darwin igjen?

Teorien om dyreartenes utvikling tilskrives i stor grad forskeren Charles Darwin. Og vi kan ikke nevne dyrelivet på Galapagos uten å komme inn på Charles Darwin og hans evolusjonsteori.

I 1831 dro den unge Charles Darwin ut på en reise som skulle endre hans liv som videnskapsmann.

På øyene oppdaget Darwin at finkene, som han kjente hjemmefra, så annerledes ut her, og at dette utseendet faktisk også varierte fra øy til øy i Galapagos. Spesielt finkenes nebb var betydelig større enn det han kjente fra finkene hjemme i Europa.

Nå begynte en teori å ta form, og Darwin vurderte hvorvidt det var mulig at disse finkene på Galapagos og finkene hjemme i England hadde samme forfedre, men bare hadde utviklet seg gradvis etter de miljøet de hadde levd i. Det var disse ideene som utgjorde byggesteinene i Darwins teori om naturlig utvalg, og som siden ble brukt i hans banebrytende verk Om artenes opprinnelse, som også i våre dager anses for å være det viktigste bidraget til forståelsen av biologisk evolusjon.

Har du lyst til å oppleve de magiske Galapagosøyene?

Å reise til Galapagos er som å reise til en helt annen verden. La deg fascinere av den helt eventyrlige atmosfæren på disse fjerntliggende, fantastiske øyene.

Her kommer du ikke til å kjede deg!

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende