TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerSongkran 2025 – Vår guide til thailandsk nyttår

Songkran 2025 – Vår guide til thailandsk nyttår

19.03.2018  |  oppdatert: 22.04.2024
Vis alle innlegg

Vann, vann og atter vann.

Det er hovedingrediensen i den thailandske nyttårsfeiringen, også kalt ”Songkran”.

Vannpistoler i forskjellige størrelser, elefanter som spruter vann på folk og lastebiler fulle av vann er bare noen av de opplevelsene du kan få med deg under denne feiringen.

Hvis du befinner deg utenfor hotellets fire vegger, kan du være helt sikker på å bli våt. Og når du blir truffet av vannet og alle klærne dine er gjennomvåte, hører du et forsonende:

”Sah-wah-dee pee mai”.

Det betyr godt nyttår!

Når er det thailandsk nyttår?

Thailandsk nyttår feires fra 13. til 15. april 2025.

På samme måte som kinesisk nyttår er festen også en ferie for thaiene, og feiringen varer ofte nesten en hel uke.

Opprinnelig ble det thailandske nyttåret avholdt på forskjellige tidspunkter, da feiringen ble bestemt av månekalenderen, men i dag er den offisielle starten fastlagt til den 13. april hvert år.

Vannfestivalen er årets største fest, og mange familiedrevne virksomheter og butikker holder stengt under feiringen.

Hva er Songkran?

Songkran er den årlige nyttårsfeiringen i Thailand.

Over hele verden er thaienes nyttårsfest berømt og beryktet for å være verdens aller største vannkamp Men for thaiene er feiringen mye mer enn dette.

Songkran-feiringen er årets største folkefest og en buddhistisk tradisjon. De fargerike festlighetene har derfor også enorm kulturell og religiøs betydning, og gamle buddhistiske dyder er fremdeles en viktig del av feiringen.

Nyttårsfesten handler om å ta avskjed med dårlige minner i året som gikk og å ønske hell og lykke og det nye året velkommen. Og til det bruker thaiene vann.

Songkran er også en familiefest, og mange thaier drar til hjemstedet sitt for å feire høytiden sammen med sine nære og kjære.

Hvordan feires Songkran-festivalen?

Songkran er en fargestrålende fest der det thailandsk folket virkelig viser din store livsglede.

Før feiringen starter er det tradisjon å ta en skikkelig vårrengjøring i huset. Thaiene gjør rent for å vaske bort alt det negative som skjedde i det gamle året og ønske det nye året velkommen.

De første dagenes tradisjoner

De to første dagene i høytiden er forbundet med spesielle tradisjoner.

Den første dagen i Songkran-feiringen er til ære for landets eldre. Denne dagen heter Rod Nam Dum Hua (på thai: รดน้ำดำหัว), og tradisjonen tro heller barna vann med parfyme ned i hendene til de eldre. Handlingen er et tegn på deres ydmykhet overfor de eldre og skal ønske dem alt godt. Barna ber også de eldre om velsignelse når de heller vannet i hendene deres.

Annendagens feiring står i familiens tegn og kalles også den nasjonale familiedagen (på thai: วันครอบครัวแห่งชาติ). Det viktigste på denne dagen er å være sammen med familien. Familiene tilbringer dagen med å glede seg i hverandres selskap.

Vannfestival og vannets betydning

Felles for nesten alle deler av Songkran-feiringen er vann, for under nyttårsfesten symboliserer vannet renselse og en ny begynnelse.

Vann spiller altså en helt spesiell rolle. Vannet er hovedingrediensen i vannfestivalen, verdens største vannkamp, som mange i nyere tid forbinder med Songkran. Men selv om mange kanskje bare ser vannet som en morsom del av feiringen, har det også en viktig rituell betydning.

Vannet sprutes på familiemedlemmer, venner og andre man har et nært forhold til, men også på folk man ikke kjenner. Den våte tradisjonen er et symbol på ønsket om å vaske bort alt det dårlige som har skjedd i løpet av året og si velkommen til det gode som ligger i fremtiden.

Men det er ikke bare mennesker som får vann på seg i denne høytiden. Det gjør også Buddha-statuene. Både hjemme hos seg selv og i templene heller thaiene parfymert vann på Buddha-statuer. Dette er en meget viktig religiøs del av feiringen som kalles Song Nam Phra (på thai: สรงน้ำพระ). En rettroende thai har som mål å besøke ni templer i løpet av Songkran-feiringen.

Hvilke andre tradisjoner er det i Songkran?

I tillegg til de mange tradisjonene forbundet med vann feirer thaiene også det nye året med en hvit pasta, hvitt bånd og almisser til munkene.

Det er tradisjon for thaiene å gi mat til munkene. Det gjør de i form av ofringer eller almisser. En viktig del av Songkran er nemlig også å gi til dem som trenger det.

Det er også vanlig å binde hvite tråder rundt andres håndledd mens man ber en bønn for denne personen. Slik ønsker man personen hell og lykke. I tillegg smører thaiene også en hvit pasta på hverandre for å holde dårlige ting borte og som et symbol på beskyttelse.

Når Songkran står for døren tar thaiene på seg fargerike klær og kårer årets ”Miss Songkran”. Overalt i landet foregår det ulike feiringer.

Songkran er festen over alle fester i Thailand.

Hvor kan man feire thailandsk nyttår?

Nyttårsfeiringen kan oppleves over nesten hele Thailand. F.eks. inviterer Chiang Mai i Nord Thailand glade mennesker til ville nyttårsutskeielser, hovedstaden Bangkok ønsker blant annet velkommen til Songkran på den 5 kilometer lange gaten Silom, og også i resten av landet er det utallige muligheter for å oppleve nyttårsfeiringen på nærmeste hold.

Men ta deg i akt! Utlendinger står spesielt høyt i kurs som mål når de unge thaiene kaster vann. De elsker nemlig å drible og treffe. Så regn med å bli våt når du begir deg ut i gatene.

Songkran feires i april, en av årets varmeste måneder, men siden Thailand er et stort land, varierer temperaturen litt. Alt etter hvor du helst vil oppleve nyttåret i landet, kan du lese om det lokale klimaet her.

Bangkok

Thailands hovedstad har en nyttårsfeiring man absolutt bør få med seg. Den lange Silom-gaten er full av farger og kaskader av vann. Thaiene tar med seg alt som kan brukes til vannspruting. Du kan oppleve festlighetene ovenfra hvis du tar en tur på BTS Sky Walk som krysser den travle gaten.

«Ryggsekkturistgaten», Khao San Road, er et sted der mye foregår under nyttårsfeiringen. Her blir du garantert dyvåt. Vannet flyr på kryss og tvers, for her er det ingen kjære mor.

Hvis du vil ha en litt mer tradisjonell opplevelse av Songkran, kan du dra til Phra Pradaeng-distriktet. I dette området, der thai-raman-befolkningen bor, er det ikke bare vannplasking men også bl.a. dans, flaggseremoni og blomsterparader.

Chiang Mai

Chiang Mai er kanskje et av de beste stedene å feire Songkran. Festen foregår i Chiang Mais gamle bydel i rundt en uke, og i tillegg til fylte vannpistoler, fargerike parader og festglade mennesker, har denne byen også en mer høylytt feiring. I det nordlige Thailand feires nyttåret nemlig også med krutt. Kruttet blir fyrt av mot himmelen for å sprenge bort uhell.

Når munkene i det nordlige Thailand går til tempelet i Songkran-dagene, tar de med seg en pose sand. Sanden er et symbol på alt det støvet munkene har dratt med seg igjennom og formes til stupaer. Til ære for Buddha dekoreres stupaene med flagg.

Feiring i andre deler av Thailand

Du kan oppleve Songkran så å si overalt i Thailand. I noen av de mindre byene får du med stor sannsynlighet bli med på en litt mere autentisk feiring av nyttåret, med større fokus på rituelle aspekter enn ville vannkamper.

I byen Kanchanaburi kan du f.eks. oppleve en spesiell Songkran-tradisjon: bivokslysopptoget. I denne regionen står denne tradisjonen fremdeles sterkt, og du kan også se en utstilling om den. Opptoget er høydepunktet under nyttårsfeiringen i Kanchanaburi.

Har du lyst til å oppleve vannfestivalen i 2025?

Hvis du gjerne vil få oppleve Thailand i årets kanskje gladeste, varmeste og våteste høytid, skal du legge reisen til dette sørøstasiatiske landet i dagene rundt 13.-15. april.

Da får du se fest og flotte farger på alle gatehjørner!

Se våre reiser til Thailand nedenfor:

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende