TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerUluru – din guide til Australias mystiske monolitt

Uluru – din guide til Australias mystiske monolitt

21.02.2024
Vis alle innlegg

En mann tar mobilbilde av Uluru i Australia

Når du besøker Australia, er Uluru et av de mest ikoniske stedene du kan oppleve.

Den store sandsteinmonolitten som troner i Australias outback imponerer alle som får se den.

Nedenfor får du vår guide til ditt besøk ved Uluru, Australias mystiske monolitt.

Hva er Uluru?

Uluru i solnedgangen

Uluru ligger i nasjonalparken Uluru-Kata Tjuta i det sentrale Australia, rundt 440 kilometer sørvest for Alice Springs. Fjellet var tidligere kjent under navnet Ayers Rock.

Uluru er en stor, rødlig sandsteinmonolitt som rager majestetisk i det omliggende ørkenlandskapet. Den mer enn 500 millioner år gamle monolitten har en imponerende høyde på 348 meter, men faktisk er det du ser bare toppen av fjellet. Under jorden er Uluru opptil 6 km dyp.

I tillegg til monolittens imponerende utseende, er Uluru også et sentralt element i det lokale Anangu-folkets kulturelle og åndelige tradisjoner.

Hva betyr Uluru?

Ordet Uluru stammer fra det lokale Anangu-språket, og det har forskjellige betydninger, avhengig av sammenhengen.

Generelt viser det til noe stort eller imponerende.

For Anangu-folket har Uluru også en dyp åndelig betydning, for monolitten er forbundet med mange drømmetidshistorier og seremonier. Anangu-folket har bodd i nasjonalparken i 60 000 år, så hvis du snakker med urbefolkningen på stedet, vil du få høre en helt spesiell lokal historie.

Historien bak Uluru

Uluru sett ovenfra

Uluru har en imponerende historie som strekker seg mer enn 500 millioner år tilbake i tid, til skapelsen av Uluru og Katja Tjuta.

Ifølge urbefolkningens sagn har Uluru røtter tilbake til tidenes begynnelse, og tre forfedre fra regionen spilte en avgjørende rolle i skapelsen av landskapet. Det var likevel først i 1870-årene at Uluru ble oppdaget av folk utenfra, nærmere bestemt av de oppdagelsesreisende William Gosse og William Giles da de kom til den australske outbacken.

Gosse ga sandsteinmonolitten navnet Ayers Rock etter den daværende guvernøren (chief secretary) i Sør-Australia, Sir Henry Ayers. Samtidig ga Giles klippeformasjonene Kata Tjuta navnet The Olgas etter den regjerende dronning Olga av Wurttemburg.

I begynnelsen på 1900-tallet erklærte den australske regjeringen at det var de som var eierne av området, og det var først i 1983 at det formelt ble gitt tilbake til Anangu-folket.

Hvorfor heter ikke fjellet Ayers Rock lenger?

Da området ble gitt tilbake til Anangu-folket i 1983, var navnet på sandsteinmonolitten fremdeles Ayers Rock.

Ayers Rock var det mest brukte navnet frem til 1993, da det offisielt ble endret til Ayers Rock/Uluru, og stedet ble det første området i Northern Territory som fikk to navn.

I 2002 ba foreningen Regional Tourism Association om at steinens navn måtte bli endret. Dette førte til at monolitten nå offisielt heter Uluru/Ayers Rock.

I dag er Uluru derfor det mest korrekte navnet, og i tillegg er det et navn som viser respekt for og anerkjennelse av Anangu-folkets eierskap til området.

Når er det best å besøke Uluru?

Omgivelsene rundt Uluru og Kata Tjuta

Uluru er en fantastisk opplevelse året rundt.

I det sentrale Australia, der Uluru ligger, er det veldig varme sommere (når det er vinter i Norge) med dagtemperaturer som kan komme opp i 45 grader. Så hvis du vil oppleve Uluru ved mer behagelige temperaturer, skal du besøke monolitten i de kjøligere månedene fra mai til september, da det er lavere temperaturer og klar himmel.

Selv om det ikke akkurat er det man forbinder med den australske outbacken, kan det i den australske vinteren, altså i månedene juni til august, forekomme nattefrost og kalde dager. Hvis du velger å reise til Uluru i vintermånedene, er det derfor viktig at du også pakker varme klær.

Uansett når du bestemmer deg for å reise til Australias røde sentrum: Uluru vil garantert imponere deg, både som naturfenomen og på grunn av den lange historien og store kulturelle betydningen som gjør dette stedet så unikt. Ta deg tid til å fordype deg i områdets historie, og la deg inspirere av Ulurus storslåtte skjønnhet.

Hva kan jeg oppleve ved Uluru?

Field of light ved Uluru i Australia

Området rundt Uluru har mange interessante opplevelser for besøkende: Fra spirituelle vandringer til levende lysinstallasjoner. Her er en oversikt over noen av de aktivitetene du kan oppleve i dette flotte landskapet:

Base walk: Gå en tur på stien rundt Uluru og opplev de skiftende fargene ved soloppgang og solnedgang. Du kan velge å gå hele den 10 km lange turen eller på utvalgte deler av den – hver strekning har forskjellige ting å by på. Hold også utkikk etter de mange vakre fuglene i området.

Kata Tjuta: Besøk Kata Tjuta, en gruppe store klippeformasjoner som ligger i nærheten og som også har stor kulturell og geologisk betydning. En av de mest populære vandringene gjennom de flotte klippeformasjonene er turen gjennom Walpa Gorge. Gled deg til å høre guiden fortelle om urbefolkningens tilknytning til stedet.

Kulturopplevelser: Dra på guidede turer og kulturopplevelser arrangert av det lokale Anangu-folket som gir deg interessant informasjon om områdets store kulturelle betydning.

Field of light: Bruce Munros kunstinstallasjon Field of Light har siden 2016 imponert besøkende med de ca. 50 000 solcelledrevne lysstengene og lampene som lyser opp ørkenen etter solnedgang.

Du kan gjerne fotografere – men respekter hellige steder

Uluru er et av verdens mest fotograferte naturfenomener, og når du er i området, er det klart at du vil forevige monolitten med kameraet ditt. Men når du tar bilder, er det viktig å huske at visse deler av Uluru og området rundt er hellige for Anangu-folket. Disse områdene har historier og tradisjoner som har vært en del av Anangu-kulturen i tusenvis av år, og du kan vise din respekt ved å la kameraet ligge i vesken.

Dette gjelder f.eks. steder som Mala Puta og Pulari som begge utgjør en viktig del av Anangu-folkets historie. Ved Mala Puta maler de eldre kvinnene på veggene og forteller på den måten sine historier til yngre generasjoner.

I tillegg er det alltid lurt å spørre om lov før du tar bilder av Anangu-folket.

Jeg er reiseklar! Hva gjør jeg nå?

Oppdag omgivelsene rundt Uluru i Australia

Det er helt fantastisk å få oppleve denne storslåtte sandsteinmonolitten.

Hvis du er klar til å bli med til outbacken, skal du ta en titt på våre reiser til Australia, som inkluderer Uluru i programmet og velge drømmereisen din.

Vil du oppleve Ulurus magi?

Se våre reiser med Uluru her