TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartikler10 ting du bør vite før du reiser til Australia

10 ting du bør vite før du reiser til Australia

12.03.2023
Vis alle innlegg

Kart over Australia

1) Størrelsen betyr noe

Australia er et stort land! Alle reiser til Australia handler om valg og fravalg. Med mindre du har måneder – om ikke år – til rådighet, så kan du ikke rekke å se alt.

Vårt beste råd er å velge en reise som gir deg en følelse for de mange kontrastene dette flotte landet har å by på.

Pingviner den ene dagen – regnskog den neste. Outback den ene uken – korallrev den neste. Natur, kultur, mat og vin – Australia har nemlig alt!

2) Sjekk værmeldingen

Du tror kanskje at solen alltid skinner i Australia. Det er en sannhet med store modifikasjoner. Det kan godt være at Australia er verdens minste kontinent – men hvis det ikke hadde vært et kontinent, ville det kunne kalle seg verdens største øy! Så et eller annet sted vil nok solen skinne.

Men på et område som er så stort er det også store klimaforskjeller. Og de er det lurt å ta hensyn til når du planlegger en reise til Australia.

Den sørlige delen av landet har temperert klima, noe som betyr fire årstider og snø om vinteren. Det indre av landet er primært ørken. Faktisk er hele 18 % av landet ørken! Den nordlige delen av landet er tropisk-subtropisk – ja, helt mot nord er det sågar et ekvatorialt klima. Så et eller annet sted vil solen garantert skinne!

3) Husk visum

Det er visumplikt for innreise til Australia. Du MÅ søke hjemmefra – det er ingen unntak. Les mer på vår side med praktisk info.

4) Dette skal du IKKE pakke i bagasjen

Man hører ofte at fordi Australia er et kontinent, kan det ikke samtidig være en øy. Ikke desto mindre avslører en rask titt på kartet at Australia ser veldig ut som en øy – omgitt av vann på alle sider. Og derfor – isolert midt i ingenting – har landet virkelig gode forutsetninger for å holde f.eks. skadedyr ute. Det betyr at det er mange ting du ikke har lov til å ta med deg inn i landet.

På flyet får du utlevert et skjema der du angir hva du har tenkt å ta med deg inn i landet. Plantemateriale, animalske produkter og mat skal i utgangspunktet ALLTID angis. Det betyr ikke at du ikke kan ha lov til å ta det med inn i landet, men du MÅ angi det, for det kan medføre store bøter å prøve å bringe noe ulovlig inn i landet.

Her kan du se en liste over det du har lov til å ta med deg inn i landet og hva som er forbudt.

5) Drikkepenger

Det er utgangspunktet ikke nødvendig å gi drikkepenger i Australia.

Drikkepenger er ikke – som i f.eks. USA – en del av lønnen. Som så mange andre steder i verden kan du likevel godt gi drikkepenger hvis du for eksempel har fått veldig god service på en restaurant. En tommelfingerregel er at du i så fall kan gi 10% i drikkepenger. Hvis du tar taxi, kan du velge å runde opp ved betaling, og hvis du har lyst, kan du legge litt drikkepenger på hotellrommet til personalet, men det forventes som sagt ikke at du gjør det.

6) Vegemite er IKKE Nutella

På frokost-buffeter i Australia kan man av og til se en skål med en brunlig substans som tydeligvis skal smøres på brødet. Det ligner Nutella – men sjekk før du smører et tykt lag på rundstykket ditt. For sjansen er stor for at du har du fått tak i Vegemite – noe helt annet enn Nutella!

Vegemite ble oppfunnet i 1932 og er akkurat det det smaker som: et gjæret biprodukt av ølbrygging.

I starten var Vegemite alt annet enn en suksess. Ingen ville spise den salte, bitre massen – og en tid ga man det til og med bort gratis for å bli kvitt det. Det fungerte, og langsomt ble australierne nesten avhengig av sin Vegemite. Så smak gjerne på det – men husk, det er “an acquired taste”!

7) Slip, slop, slap

Det var navnet på en australsk kampanje på 1980-tallet som skulle få australierne til å bruke solbeskyttelse.

Der er mange solrike dager i Australia, og solen er sterk. Det betyr landet har en trist rekord i antallet årlige tilfeller av hudkreft. Solbeskyttelse er noe man tar på alvor i Australia! Selv den mest garvede bush-guiden smører seg med faktor 50 før dagens utflukt under åpen himmel.

Så:

Slip on a t-shirt

Slop on sunscreen

Slap on a hat

– Altså: på med t-skjorte, hatt og solkrem – så får du den beste beskyttelsen mot den sterke solen!

8) Det er kenguruer overalt i Australia

I hvert fall i teorien…

Australia har ca. 26 millioner (menneske)innbyggere. Man tror at det også lever vel 50 millioner kenguruer i landet. Det er ikke mennesker overalt – og det er sikkert heller ikke kenguruer overalt.

Hvis du har lyst til å oppleve det helt unike australske dyrelivet, anbefaler vi på det sterkeste at du kjøper en dagstur med fokus på nettopp dyrelivet. Kenguruer (og koalaer osv.) lever best der de ikke bliver forstyrret av alt for mange mennesker – dvs. vanligvis i områder der man ikke ferdes som vanlig storbyturist.

Mange av de australske dyrene er endemiske for Australia, og det er en stor opplevelse å se både kenguruer, koalaer og kanskje til og med nebbdyr i deres naturlige habitat.

9) Lær et par gloser

I Australia snakker de engelsk, men sin egen variant. Så det er lurt å lære seg et par av de mest brukte slanguttrykkene før reisen til Australia.

Arvo = ettermiddag,

Barbie = grillparty/-mat/-arrangment

Billabong = en lille vanndam (ofte i en ellers uttørket elv)

Brekky = frokost

Bush = langt borte

Dunny = toalett

Esky = kjølebag

Flat out = veldig travel

G’day = hei

Good on ya = bra gjort

How are ya = hilsen som fungerer overalt

Heaps = mye, mange

Lollies = snop

Mate = venn

Mozzie = mygg

Never never = lengst ute – der det ikke en gang er outback mer. Kalles også noen ganger “back of beyond”

No worries = Ikke noe problem, alt er bra

Outback = lengre bort enn bushen

Stubby = boksøl

Thongs = flippflopper

Tucker (bushtucker) = mat, ofte mat man finner i outbacken, men noen ganger bruker betegnelsen også for mat generelt

Så nå er du klar til å si en hel setning på australsk:

Remember to bring your thongs this arvo, mate. I’ve got stubbies in the esky and tucker for the barbie. There might be mozzies but no worries, we’ll be in the never never before brekkie.

10) Ikke stikk fingeren din i et hull i bakken

…… der kan det bo noen du ikke har lyst til å møte.

Spøk til side, vi vet godt at det er umulig å unngå samtalen om farlige dyr når vi snakker om Australia. Og bevares, taipanen, verdens giftigste slange, ja, den bor i Australia. Hva med verdens giftigste edderkopp? Den kryper også rundt i Australia… Haier? Krokodiller? Jada, de er der alle sammen.

Muligheten (eller faren) for at du møter noen av disse farlige dyrene er likevel minimal.

Et par helt generelle gode råd er:

Ikke sett skoene dine utendørs – og hvis du gjør det, så rist dem rett før du tar dem på (f.eks. liker helt ufarlige padder også mørke, fuktige skjulesteder)

Skru på lyset hvis du skal på toalettet om natten (så unngår du også å sparke foten inn i et sengebein)

Hvis du vil bade i havet, så gjør som lokalbefolkningen. De vet hvor det er brennmaneter (i vannet) – og livreddere (på stranden)

Sjekk ut våre reiser til Australia

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende