TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartikler7 ting du kan gjøre på Zanzibar (i tillegg til å dra til stranden)

7 ting du kan gjøre på Zanzibar (i tillegg til å dra til stranden)

15.10.2023
Vis alle innlegg

Når du tenker på Zanzibar i Tanzania, tenker du kanskje først og fremst på de hvite sandstrendene og det krystallklare, turkisblå havet.

Selv om det helt klart er de mange flotte sandstrendene som lokker flest reisende til øya, har Zanzibar mye mer å by på enn bare sol, sand og hav.

Den afrikanske øya har en rik kultur og historie som gir deg mulighet til å få mange unike opplevelser. Her får du våre anbefalinger til ting du kan gjøre på Zanzibar, i tillegg til å slappe av på stranden.

1. Gå på oppdagelsesferd i Stone Town

Luftbilde av Stone Town

Den gamle handelsbyen Stone Town, som er oppført på UNESCOs verdensarvliste, ligger ved kysten og er en tidskapsel med mange eksempler på Zanzibars kultur og historie.

Stone Towns fascinerende arkitektur preges av dem særpregede sjarmen fra gammel tid, noe byen er spesielt kjent for. Bygningene stammer hovedsakelig fra 1800-tallet og gjenspeiler en spennende blanding av swahili-kulturen og arabisk, indisk, persisk og europeisk kultur.

Man kan tilbringe mange timer med å gå rundt og utforske byens små, historiske gater og skjulte plasser – rundt hvert gatehjørne skjuler det seg nye, spennende perler.

Når du blir sliten i bena, kan du slappe av på en kafé og nyte den livlige, lokale stemningen mens du betrakter de travle fiskerbåtene.

Stone Town har også en helt spesielt plass i musikkelskernes hjerte, for det var her i Stone Town at den legendariske sangeren Freddie Mercury ble født. Du kan hylle den ikoniske rockstjernen på Freddie Mercury Museum – en obligatorisk attraksjon for fans av Queen og deres karismatiske vokalist.

2. Møt de røde apene i Jozani-skogen

Rød colobusabe i Jozani-skogen på Zanzibar

Hvis du ønsker et uforglemmelig møte med naturen, bør du ta en tur i Jozani-skogen, som ligger i Jozani Chwaka Bay nasjonalpark. Dette er det største skogområdet på øya og best kjent som habitat for den sjeldne og truede røde colobusapen som kun finnes på Zanzibars hovedøy.

Du kan gå på oppdagelsesferd på skogens naturstier og gangbroer sammen med en lokal naturguide på utkikk etter disse sjarmerende primatene. De er lette å gjenkjenne på sin karakteristiske, fargerike pels, spretne hopp fra tre til tre og lekne, halebalanserende kunster.

De røde colobusapene er hovedattraksjonen i nasjonalparken, men du kan også oppleve over 50 forskellige sommerfuglarter under skogens frodige løvtak og høre fuglekvitter fra over 40 forskellige arter, blant annet den store neshornfuglen.

3. Smak på øyas krydder

Kvinne i en lokal landsby som sorterer krydder

Zanzibar er kjent for sin krydderproduksjon. Gjennom århundrene har krydder spilt en sentral rolle for øyas identitet som blomstrende handelssentrum.

Portugisiske handelsmenn var de første til å bringe krydder til øya i det 16. og 17. århundre på sine sjøreiser fra India og Sør-Amerika. Krydder som muskat, kryddernellik og kanel viste seg å trives godt i Zanzibars fruktbare jord og klima.

I dag er det mulig å dra på krydderturer, og her kan du utfordre sansene dine ved å ta på, smake og lukte mange eksotiske krydder og frukter. En tur til landsbyene Kizimbani og Kinchi er et must for alle som har lyst til å lære mer om forskjellige krydder som gurkemeie, vanilje, kardemomme, chili, safran, sitrongress og svart pepper.

Dette er en fantastisk mulighet til å få vite mer om hvordan krydder dyrkes og hvordan de kan brukes i matlaging og tradisjonell medisin.

4. Få vite mer om Zanzibars dramatiske fortid

Innhegning på det gamle slavemarkedet i Stone Town, Zanzibar

Zanzibars historie har også et tungt og tragisk kapittel, for en gang var øya et knutepunkt for slavehandel. Da slavehandelen var på sitt mest aktive ble 50 000 afrikanere hvert år kjøpt og solgt på det enormt store slavemarkedet i Stone Town.

For å få en dypere forståelse av denne brutale historien kan du besøke det gamle slavemarkedet og den anglikanske katedralen som i dag er laget om til museum og minnesmerke.

Dette var en gang episenter for slavehandelen, og det besto av flere innbyrdes forbundne bygninger, blant annet slavekammer, en markedsplass og innhegninger.

Bevaringen av dette området gir en sterk og rørende påminnelse om den umenneskeligheten mange mennesker ble ofre for i denne perioden. Vi anbefaler på det sterkeste at du blir med på en guidet tur for å få interessante innblikk i den komplekse og smertefulle historien.

5. Spis på kveldsmarkedet ved Forodhani Gardens

Gatematmarkedet Forodhani i Stone Town

Når solen går ned i Stone Town, skjer der en bemerkelsesverdig forvandling ved Forodhani Gardens. Grillene gløder, duften av krydder bølger gjennom luften og fargerike retter blir tilberedt rett foran deg.

Det som i dagtimene var en fredelig park blir en fest for sansene og en uforglemmelig gatemat-opplevelse.

På kveldsmarkedet finner du et stort utvalg delikatesser fra Tanzania og Zanzibar med opprinnelse Midtøsten, India og Afrika. Noe av det du ikke bør gå glipp av er kebab med fisk og skalldyr, mantabali (fylte chapati fra Zanzibar), kyllingshawarma, Zanzibar-pizza samt forfriskende, friskpresset sukkerrørsaft med lime og ingefær.

6. Solnedgangstur i en håndbygd båt

Tradisjonell dhow-seilbåt ved solnedgang i Zanzibar, Tanzania

Zanzibars tradisjonelle, håndbygde dhow-båter ble primært brukt til kystfart og passasjertransport.

Under ditt opphold på øya kan du dra på heldagstur ombord på en dhow-seilbåt for å utforske vakre Menai Bay og Kwale Island. Det krystallklare vannet gjør det mulig å se pukkelhvaler og delfiner (tumler).

Seilturens høydepunkt er nok når dagen er på hell og den flotte solnedgangen åpenbarer seg over havet, mens horisonten forvandles til et fargesprakende flott syn.

7. Spis midt i havet på The Rock

The Rock Restaurant Zanzibar Over Water House

The Rock er en ikonisk restaurant på halvøya Michamvi. Restauranten, som ligger på en klippe i havet utenfor Pingwe-stranden, har bare 12 bord og serverer en hovedsaklig europeisk meny med bl.a. nyfanget fisk og skalldyr samt pasta.

Det mest spesielle med The Rock er den eksepsjonelle beliggenheten. Når du går opp tretrappen, blir du møtt av en imponerende panoramautsikt over det glitrende, turkisblå Indiske hav.

The Rock serverer både lunsj og middag, og på grunn av restaurantens begrensede størrelse er det lurt å reservere bord på forhånd.

Du kan velge å reise til Zanzibar som en avslutning på en spennende safari i Tanzania eller Kenya eller som en fortjent belønning etter en bestigning av Kilimanjaro. Men sørg for å se mer enn bare strand og hav, og la Zanzibars store sjarm gi deg minner for livet.

Se våre reiser med Zanzibar nedenfor:

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende