TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerReiseberetning fra Australia: Det fantastiske, kontrastrike landet Down Under

Reiseberetning fra Australia: Det fantastiske, kontrastrike landet Down Under

27.01.2023
Vis alle innlegg

Vår Australia-ekspert, Winnie, har 25 års erfaring med å sette sammen reiser til Australia. Her kan du lese hennes fortelling om hvorfor Australia har en helt spesiell plass i hjertet hennes.

Den bølger mot meg allerede utenfor flyplassen. Lukten av eukalyptus. Uansett hvor i verden jeg er kjenner lukten av eukalyptus – eller “gum trees” som australierne selv kaller dem – sender det meg øyeblikkelig tilbake Down Under, landet der jeg har tilbrakt så mye tid.

Endelig er jeg tilbake, og forventningen til å snart igjen stå under Sydney Harbour Bridge med utsikt til det vakre operahuset bobler i meg.

Etter min mening er Sydney en av verdens vakrest beliggende byer. Den er bygd rundt den store naturlige havnen og er full av flotte bukter og strender. Her er det aldri langt til et rolig badested med en lett bris. Få kilometer fra byens sentrum ligger Royal National Park med fine turstier og maleriske utsikter til havnen. I tillegget er Sydney en storby, med alt det dette innebærer. Gode restauranter, vinbarer, handlemuligheter og massevis av museer. Helt topp for en historiker som meg. Australierne er glade, smilende og gjestfrie – jeg tar meg i å tenke at de mange soltimene må gi folk et spesielt godt humør.

Fra Sydney går turen videre til Australias røde hjerte. Dette er nok en av de tingene jeg elsker aller mest ved Australia: kontrastene. Jeg elsker flyturen fra den livlige storbyen ved havet og inn til midten av landet der alt er rødt er rødt og jorden tørr som sandpapir. Den blå fargen går igjen – både på havet og himmelen, som virker større her enn noe annet sted i verden. De uendelige viddene av ingenting både fascinerer og skremmer meg, og jeg undrer meg stadig over hvordan mennesker kunne overleve her i tusenvis av år før de første europeerne kom til landet.

En solnedgang og en soloppgang over Uluru må jeg bare få med meg. Følelsen av å stå midt i ingenting og se solen gå ned – eller opp – over en stor rød stein midt i en ørken er på mange måter nesten mytisk. Stedet er meget hellig for urbefolkningen og ved solnedgangen, som farger Uluru i alle nyanser av rødt og oransje, skjønner jeg hvorfor.

Turen avsluttes i Cairns. Igjen blir det store kontraster. Fra den tørre, røde jorden med små. lave busker til det tropiske nord, der palmene står ranke og er hjemsted for de mest fargerike fuglene jeg noen gang har sett. Her ved Cairns ligger også Great Barrier Reef – verdens største korallrev. Det åpner seg en ny verden under havet, med koraller i alle regnbuens farger og fisk jeg bare har sett på tegnefilm.

Tilbake på hotellet avsluttes dagen med et kjølig glass Sauvignon Blanc fra landets eldste vinområde, Hunter Valley, og jeg vet hvorfor min kjærlighet til Australia vil vare evig.

Winnie, TourCompass

Sjekk ut våre reiser til Australia