TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartikler10 ting du skal oppleve på Sri Lanka

10 ting du skal oppleve på Sri Lanka

10.09.2023
Vis alle innlegg

Hvis du planlegger den neste reisen din og leter etter et reisemål som kombinerer eventyr, kultur, natur og avslapning, trenger du ikke å lete lenger.

I dette blogginnlegget presenterer vi 10 ting du skal oppleve på Sri Lanka og som du bare ikke må gå glipp av! Dessuten er Sri Lanka også et veldig familievennlig reisemål, så det er et opplagt feriereisemål for alle som reiser med barn.

1. Se den ikoniske løveklippen Sigiriya

løveklippen sigiriya i sri lanka fugleperspektiv

Ta en tur til den imponerende løveklippen (Sigiriya), som rager opp av landskapet som en gigantisk steinmonolitt. Den 200 meter høye løveklippen har fått sitt navn fordi to imponerende løveføtter, hugget ut av stein, er plassert ved inngangen til kongepalasset på veien mot toppen. Navnet Sigiriya kommer nemlig av ordet sihagri, som betyr løveklippe.

Opprinnelig var en hel løve utskåret i klippen, og besøkende passerte gjennom løvens gap for å nå trappen som førte til løveklippens topp. I dag er kun løveføttene bevart.

På toppen av dette UNESCO-verdensarvstedet er det en fantastisk utsikt. Men du må gå opp 1 200 trinn før du kan betrakte de vakre hagene og vannbassengene som omkranser løveklippen.

2. Reis tilbake i tid i historiske byer

Anuradhapura og Polonnaruwa, to eldgamle byer, vitner om en storslått fortid.

Deres fantastiske ruiner og storslåtte stupaer gir et godt innblikk i Sri Lankas historiske rikdom og kulturarv.

Ta en sykkeltur gjennom Polonnaruwa og se ruinene av det kongelige palasset og Gal Vihara-templet med de mange Buddha-statuene. Få vite mer om historien til Anuradhapura, Sri Lankas hellige, gamle hovedstad, som ble grunnlagt i det 5. århundre f.Kr. Byen har imponerende ruiner og monumenter, som Thuparamaya, Lovamahapaya, Isurumuniya og Bodhi-treet.

3. Strendene på Sri Lanka

negombo stranden i sri lanka

Sri Lanka har hele 1 340 km kystlinje, og her ligger det massevis av praktfulle strender.

Drøm deg bort til den beroligende lyden av bølger mens du rusler i den lune, honningfargede sanden.

Dra for eksempel til stranden Negombo, kjent for sin skjønnhet, rolige atmosfære og fiskersamfunn. Den gyldne sandstranden og det klare havet gjør den til et populært valg både for avslapning og vannsportsaktiviteter. På strandpromenaden finner du restauranter, barer og butikker. Området har også historiske perler som det hollandske fortet og St. Mary’s Church.

4. Dra på safari i de flotte nasjonalparkene

elefanten i udawalawe nasjonalpark sri lanka

Tror du safari er forbeholdt Afrika? Absolutt ikke!

Sri Lanka ble kåret av Forbes Magasin som et toppreisemål for å oppleve ville dyr utenfor Afrika.

Sri Lanka har en av verdens største bestander av majestetiske elefanter, sky leoparder og fargerike påfugler. Det fantastiske dyrelivet du kan oppleve i Sri Lankas nasjonalparker inkluderer også nysgjerrige aper og store vannbøfler. I tillegg er Sri Lanka et av de eneste stedene der du kan være så heldig å se et av verdens største levende vesener: blåhvalen.

5. Smak på Sri Lanka

mat i sri lanka

En av de mest autentiske måtene å oppleve Sri Lankas kultur på er på øystatens gatekjøkkener.

Gå ikke glipp av muligheten til å smake på lokale favoritter som kottu roti (hakket brød med grønnsaker og kjøtt), samosas, hoppers (rispannekaker) og velsmakende karriretter. Gå på oppdagelsesferd i det fargerike kjøkkenet og la smaksløkene og sansene dine utforske en verden av krydrede, eksotiske smaker.

Sri Lanka er dessuten kjent for sin overflod av saftige frukter. Stopp ved en av de mange veibodene for å smake på deilige tropiske frukter som mango, ananas, papaya og kokosnøtter.

6. Besøk det hellige templet i Kandy

tann tempelet i kandy sri lanka

Grottetemplet Sri Dalada Maligawa i Kandy, også kjent som Tannens tempel, er et av de helligste stedene i buddhismen og et viktig pilegrimsmål.

I grotten finner du ikke færre end 153 Buddha-statuer, sammen med statuer av tidligere srilankiske konger og guder og gudinner. I tillegg til de mange statuene er det også imponerende veggmalerier som strekker seg over hele 2 100 m2. Grottene ble bygd på oppdrag av Kong Valagamba i det første århundre f.Kr., og i 1991 ble de oppført på UNESCOs verdensarvliste.

7. Utforsk teplantasjene

teplantasje i sri lanka

Legg inn et besøk på en teplantasje og en tefabrikk der du får vite mer om Sri Lankas største landbrukseksportprodukt. Besøk for eksempel Nuwara Eliya, med vakkert kuperte landskaper og endeløse rekker av grønne tebusker.

Her får du mulighet til å fordype deg i Sri Lankas unike tradisjon som ledende teprodusent. Du vandrer gjennom de grønne plantasjene av tebusker, får se hvordan innhøstingen foregår og deltar i tebrygging. Den frodige naturen og fjellandskapet gjør opplevelsene dine enda bedre, samtidig som du får vite mye interessant om øyas kultur og historie.

8. Dra på togtur til Ella

togtur fra kandy til ella

Sri Lanka er kjent for sin vakre natur. Hvordan kan du oppleve naturen på en annerledes måte?

Med tog, så klart.

De gamle jernbanevognene ble opprinnelig brukt til å transportere krydder og te, men i dag gir de både voksne og barn fantastiske opplevelser. På en togtur kan du oppleve Sri Lankas praktfulle høyland, de karakteristiske teplantasjene, de grønne fjellene som rager opp, små fosser og lokalbefolkningen.

Det blir en uforglemmelig reise gjennom noen av Sri Lankas vakreste landskaper.

Da gjenstår det bare å si: Len deg tilbake og nyt utsikten.

9. Nine Arches Bridge

nine arches bridge

Midt i den fjellrike naturen, omgitt av frodige teplantasjer og høye, slanke trær, finner du den “9-buede broen”, som på sinhala (språket på Sri Lanka) heter “Ahas namaye palama”. Det betyr “broen med 9 himler”. Når du står under broen og ser opp, kan du nemlig se “9 himler” gjennom de ni buene.

Broen ble oppført i den britiske kolonitiden. Broen er 30 meter høy og er utelukkende bygd av murstein, stein og sement – uten bruk av stål.

Reisen til dette stedet er en enestående vakker opplevelse. Mens du følge togskinnene kan du observere firfirsler som skjuler seg i gresset, ekorn og forskellige fuglearter som skjuler seg i tretoppene. Hvis du er heldig, ser du et passerende tog, et syn det absolutt er verdt å innfange med kameraet.

10. Besøk Galle

galle fort sri lanka

Galle er en vakker, historisk by på Sri Lankas sørvestlige kyst. Byen er full av sjarmerende gater, kunstgallerier og kafeer. Byens fort, Galle Fort, er et flott minne fra Sri Lankas fortid som koloni.

Fortet er et viktig kulturminne, og Galle er en meget fargerik by med store kontraster.

Byen har én moderne og én historisk del. I den moderne delen finner du elektronikkforretninger, markeder og en livlig atmosfære, mens den eldre delen, der Galle Fort ligger, har smale smug, kolonitidsarkitektur og hyggelige spisesteder innenfor de tykke, gamle murene. I motsetning til lignende byer i Sri Lanka forenes disse to bydelene i Galle på en overraskende harmonisk måte.

Se våre reiser til Sri Lanka nedenfor:

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende