TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerNår er det best å besøke Australia?

Når er det best å besøke Australia?

04.06.2023
Vis alle innlegg

Severdigheter ved Sydney Harbour

En rundreise i Australia betyr flotte, gyldne strender, dampende, tropiske regnskoger, fascinerende storbyer og en eldgammel, rik kulturarv.

Men når på året skal du besøke Australia?

Nedenfor kan du lese mer om klimaet i Australia, de forskellige værperiodene og forhåpentlig få inspirasjon til når det er best for deg å reise til det kjempestore landet Down Under.

Vær oppmerksom på at guiden nedenfor kun er veiledende og at anbefalinger løpende kan endre seg.

Klimaet i Australia

Storm og lyn i Brisbane

Australia er et flott reisemål året rundt.

Australia ligger på den sørlige halvkulen (altså sør for ekvator), og det betyr at man her har sommer når vi har vinter – og omvendt. I tillegg er landet stort og har flere forskellige klimasoner – både tropisk, subtropisk, ørken og temperert klima – noe som bidrar til å påvirke været i de forskellige regionene.

Generelt sett har Australia fire årstider i det meste av landet, med unntak av de tropiske regionene nord i landet, som har én regnfull periode og én tørr periode.

Hvis du foretrekker en bestemt type vær eller ønsker deg bestemte opplevelser, kan det være relevant at ta en titt på de forskellige værperiodene og årstidene.

Du kan se hvordan været er, måned for måned, i våre værstatistikker her.

Været i Australias tropiske nord

I de tropiske regionene i den nordlige delen av Australia (f.eks. i Darwin og Cairns) er det to værperioder;

 • Den regnfulle perioden: oktober til april
 • Den tørre perioden: mai til september

Når regner det mest i Australia?

Elv i regnskogen Daintree

Den regnfulle perioden er mellom oktober og april.

Disse månedene er kjennetegnes av høye temperaturer og høy luftfuktighet. I tillegg er det risiko for stormer og monsuner, men det regner sjelden hele dagen, og du får ofte solrike dager med regn om ettermiddagen.

For mange er den regnfulle perioden ikke den mest opplagte tiden å reise til den nordlige delen av Australia på, og derfor er det også færre besøkende i nord enn i årets resterende måneder.

Men det er flere positive ting ved å reise i denne perioden. Den regnfulle perioden gir deg for eksempel enestående muligheter til å oppleve naturkreftene på nærmeste hold, når de oppfører et dramatisk show med torden og lyn som lyser opp himmelen. Regnet gir også naturen nytt liv, og det får fart på fosser som ellers kan være uttørket eller ha mindre flyt pga. manglende regn i den tørre perioden.

Mange foretrekker å reise mot slutten av den regnfulle perioden (og starten på den tørre perioden), fordi du her får det beste av begge verdener: frodig natur men også mindre regn.

3 fordeler ved å reise i den regnfulle perioden:

 • Regnet gir liv til naturen og gjør den grønn og frodig, og nedbøren får fart på elver og fosser
 • Enestående muligheter til å oppleve et spektakulært lynshow
 • Den regnfulle perioden betyr færre turister nord i landet

Når er det tørrest i Australia?

Solrik dag i Port Douglas

Den tørre perioden er mellom mai og september.

I den tørre perioden kan du forvente lune dage med mye sol og blå himmel, nesten ingen nedbør og kjølige netter. Temperaturene er lavere enn i den regnfulle perioden, ofte opptil 30 grader, og de kommer sjelden under 17 grader.

Den tørre perioden er perfekt til snorkling ved Great Barrier Reef. Pga. lite regn er havet roligere og klarere, og det er derfor enklere å utforske livet under vann.Den tørre perioden er også den beste tiden til å få øye på hvaler nær Cairns, der du bl.a. kan være så heldig å se knølhvaler.

3 fordeler ved å reise i den tørre perioden

 • Tørre og solrike dager med behagelige temperaturer
 • Fantastisk strandvær hvis du vil slikke sol på strendene i nord
 • Beste tid for snorkling ved Great Barrier Reef fordi havet er klarere, samt mulighet til å se hvaler

Årstidene i resten av Australia

I resten av Australia, f.eks. i storbyer som Sydney, Melbourne og Brisbane, er det fire ulike årstider, som her hjemme.

Men fordi Australia ligger på den sørlige halvkulen, er årstidene her til motsatt tid av Europas, så i Australia er det sommer når vi har vinter:

 • Vår: september til november
 • Sommer: desember til februar
 • Høst: mars til mai
 • Vinter: juni til august

Når er det vår i Australia?

Vårblomstring i Sydney

Våren i Australia er mellom september og november.

Været er varmere enn i den australske vinteren (vår sommer), men kjøligere enn i den australske sommeren (vår vinter). Generelt kjennetegnes våren av solrike dager og kjøligere netter. Dagtemperaturene er likevel fremdeles relativt høye og kan komme opp i gjennomsnittlig 20–25 grader i Sydney og Melbourne. I Brisbane er det litt varmere.

I vårmånedene begynner alt å springe ut, og du kan beundre villblomster i alle farger, f.eks. i Sydney. Det behagelige været egner seg perfekt til mange utendørsaktiviteter du kan drive med i storbyene, f.eks. å se en god film under åpen himmel eller ta en tur i noen av de flotte parkene.

Våren er en mellomsesong (sesongen mellom høy- og lavsesong), og generelt er våren en meget god tid å besøke hele landet på.

3 fordeler ved å reise i vårmånedene:

 • God tid å oppleve hele landet på
 • Behagelig vær som er perfekt til utendørsopplevelser, f.eks. open air-kino eller å utforske nasjonalparker som Blue Mountains
 • Mulighet til å se naturen full av fargerike villblomster

Når er det sommer i Australia?

Solnedgang ved Great Ocean Road om sommeren

Sommeren i Australia er mellom desember og februar.

Været er solrikt med mye blå himmel. Temperaturene er meget høye, og i Sydney, Melbourne og Brisbane kan dagtemperaturene nå opp mot 30 grader (varmest i Brisbane).

Sommeren er høysesong, og det er også i denne perioden at australske barn har skolefri. I februar er de australske barna tilbake på skolen, og det er færre som er på ferie.

Veldig mange velger å bestille ferie i den australske sommeren, så i denne perioden er det stor etterspørsel etter reiser. Derfor anbefaler vi at du bestiller i god tid hvis du helst vil reise over jul og nyttår eller i januar, da det også feires Australia Day den 26. januar.

3 fordeler ved å reise i sommermånedene:

 • Mulighet til å feire jul under blå himmel
 • Lange kvelder som er perfekte til grillfester (barbies) og mange tradisjonsrike feiringer med fyrverkeri, f.eks. På Australia Day
 • Fantastisk vær til å utforske strender og kyster og drive med andre utendørsaktiviteter

Når er det høst i Australia?

Solnedgang over Uluru

Høsten i Australia er mellom mars og mai.

Været er varmest tidlig på høsten, og i mars–april kan den gjennomsnittlige dagtemperaturen komme opp i 25 grader i Sydney og Melbourne, men temperaturene faller i slutten av perioden.

Som våren er også høsten mellomsesong (mellom lav- og høysesong), og det gjør dette til en god tid å reise til hele landet på. Høsten er også en naturskjønn tid, etter hver som fargene skifter til oransje, røde og brune nyanser.

Perioden faller sammen med slutten på den regnfulle perioden og starten på den tørre perioden i nord, så dette er en populær tid å reise til den nordlige delen av Australia på fordi naturen er frodig etter all nedbøren de siste månedene, og nå har regnet avtatt.

Høsten er også en fin tid å reise til Australias røde midtpunkt og Uluru på, og her kan du forvente solrike dager og lune netter.

3 fordeler ved å reise i høstmånedene:

 • Fin tid å oppleve hele landet på
 • Milde temperaturer gjør denne tiden ideell til å utforske nasjonalparkene
 • Flott natur blir enda vakrere med alle høstens farger

Når er det vinter i Australia?

Knøllhval i solnedgang utenfor Sydney

Vinteren i Australia er mellom juni og august.

Vintermånedene er årets kaldeste måneder. Været kan være overskyet, men også om vinteren kan det være mye sol. Selv om det er vinter er temperaturene fortsatt behagelige, med gjennomsnittstemperaturer på opptil 15–17 grader i Melbourne og Sydney.

Vinteren er lavsesong (men ikke i nord), og det er færre turister (enn ellers). Samtidig er det høysesong i Darwin, Cairns og ved Great Barrier Reef, der været er tørt med mye sol og behagelig varme. Hvis du drømmer om å se Uluru og Kata Tjuta, er vinteren også en god tid å reise hit på, for nå er temperaturene behagelige og det regner veldig lite.

Avslutningsvis er det i denne tiden mulig å se knølhvaler på vei nordover langs østkysten i sør, f.eks. utenfor Sydney. Spesielt mellom midten av juni og midten av juli er sjansene gode.

3 fordeler ved å reise i vintermånedene:

 • Lune temperaturer til sightseeing i de fascinerende australske byene
 • Mulighet for å se hvaler på østkysten
 • Blant de beste månedene å reise til Uluru fordi temperaturene er behagelige

Sjekk ut våre reiser til Australia

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende