TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerHva skal du spise i Australia?

Hva skal du spise i Australia?

22.10.2023
Vis alle innlegg

Tallerken og serviett med australsk flagg

For mange er reiseopplevelser identisk med matopplevelser!

Å smake på den lokale maten på reisen kan både pirre smaksløkene dine og gi deg et bedre innblikk i kulturen. Som regel er det noe for enhver smak på lokale menyer – og Australia er ikke noe unntak!

Men tør du å prøve noen av landets litt mer uvanlige spesialiteter? Er du en søtmons? Eller frister det mest å sjekke ut noen av Australias mange fantastiske viner?

Les mer her og få inspirasjon til hva du skal spise på din reise down under!

Til de modige

Eksotisk kjøtt

grillet kengurukjøtt

På en rundreise i Australia vil du helt sikkert kunne finne mye av det kjøttet du pleier å spise hjemme: kylling, oksekjøtt, svinekjøtt m.m.

Men i Australia vil du også kunne smake på noen litt annerledes kjøttyper. Det er f.eks. ganske vanlig å spise både krokodillekjøtt, emu og kenguru.

Kengurukjøtt skal etter sigende minne litt om oksekjøtt, mens både emu- og krokodillekjøtt er magert og gode proteinkilder!

Vegemite

vegemite på hvitt brød

Det er visse ting du bør vite før du reiser til Australia. Én av dem er at vegemite IKKE er nutella, selv om den brune fargen lett kan bedra.

Vegemite er et salt pålegg laget av gjærekstrakt. Og du finner ikke noe mer australsk enn det!

Smaken er spesiell, og vegemite er virkelig et pålegg som deler landet i to leirer. Enten elsker du det, eller så kan du ikke foredra det!

Prøv å smake selv – kanskje blir du vegemite-fan!

Til søtmonsene

lamingtons

Etter en lang dag med slitne ben i Sydney, Brisbane eller Melbourne trenger du kanskje en søt belønning. Her har Australia flere velsmakende muligheter.

Prøv f.eks. den populære Tim Tam, en sjokoladekjeks som også er fin å ha med seg på farten.

Hvis du liker smaken av kokos, kan du også smake på den australske kaken Lamington – en firkantet sukkerbrødkake med sjokoladeglasur som er overstrødd med kokos! Noen har også bringebærglasur.

Til de sosiale – Australian BBQ

Australsk grillkjøtt på grillen

Grillmat er veldig populært down under. Australierne elsker å fyre opp grillen og invitere venner og familie på middag.

Mange offentlige parker i Australia har også grillsteder som er offentlig tilgjengelige.

Det er nesten ingen grenser for hvilke ingredienser du kan bruke i en australsk barbecue – alle typer kjøtt, fisk og skalldyr, frukt, tofu – til og med pizza!

Til de tørste

Australsk vin

Australske vinmarker

Uansett når du besøker Australia passer det perfekt å smake på noen av landets gyldne dråper. Australia er nemlig en av verdens største vinprodusenter.

Det er et enormt utvalg gode australske viner – både hvite og røde, og det er forskjellige druesorter og viner i forskellige områder av landet, f.eks. i Barossa Valley ved Adelaide, Yarra Valley ved Melbourne og Hunter Valley nær ved Sydney. Så smak deg frem og finn din favorittvin!

Kaffe

flat white

Australierne er også glade i kaffe, og mange mener at flat white har sin opprinnelse i nettopp Australia.

En flat white består av ett enkelt espressoshot, varm, dampet melk og et tynt lag melkeskum på toppen.

Hvis du foretrekker kaffen svart, kan du prøve den australske versjonen av en americano, en long black. Den består av varmt vann med ett espressoshot.

Til de kulturinteresserte

Meat pie

meat pie

Noen mener at man ikke har opplevd det ekte Australia før man har smakt en meat pie – Australias nasjonalrett!

Som navnet antyder, er en meat pie en terte av butterdeig med kjøtt. Det finnes mange varianter av paien, og fyllet kan varieres med ingredienser som ost, løk, sopp eller andre ting. De første meat pies kom til Australia med britene i det 18. århundre, og de var litt enklere enn paiene du kan smake i dag.

Ifølge en undersøkelse (fra 2017) spiser australierne 12 meat pies hver i året, og det tilsvarer rundt 270 millioner meat pies årlig!

Bush tucker

witchetty grub

Bush tucker eller bush food er det man kaller den maten Australias urbefolkning, aboriginene, tradisjonelt spiste. I dag er det mange australiere som spiser mye av denne maten.

Bush tucker er et begrep som dekker flere forskellige matvarer som aboriginene kunne finne i den australske naturen, the bush. Det inkluderer derfor et stort utvalg frukt, nøtter, planter, kenguru- og emukjøtt og til og med insekter.

En av de mest kjente retter på bush-tucker-menyen er witchetty grub, en slags larve. Den kan både spises rå og grillet – tør du prøve?

Sjekk ut våre reiser til Australia