TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerKjør-selv i Costa Rica

Kjør-selv i Costa Rica

18.06.2023
Vis alle innlegg

Drømmer du om å reise til Costa Rica?

Og vurderer du en kjør-selv-reise?

Da skal du lese videre og se svarene på ofte stilte spørsmål og se 10 ting du skal være oppmerksom på når du kjører i Costa Rica.

Ofte stilte spørsmål om å kjøre selv i Costa Rica

Veiskilt med dyr på veien

Costa Rica er et populært kjør-selv-land. Alt du behøver er pass og gyldig førerkort.

Men selv om det er fantastisk å oppleve dette mellomamerikanske landet med egen bil, er det for mange litt skummet å skulle kjøre i et fremmed land der man kanskje ikke er så godt kjent med trafikkreglene og skikk og bruk på veien.

Vi har forsøkt å besvare spørsmålene gjestene våre oftest stiller.

Er det trygt å kjøre i Costa Rica?

Det korte svaret er ja, det er trygt å kjøre i Costa Rica.

Costa Rica er et meget trygt kjør-selv-land, og leiebilene er i god stand. Det er viktig at du følger trafikkreglene og bruker sunn fornuft, når du kjører – både ute og hjemme.

Hvordan er veiene i Costa Rica?

Veiforholdene avhenger i stor grad av hvor du befinner deg.

Costa Ricas topografi er meget variert, her er det både fjellrike regioner, flate områder med jorder – og alt innimellom. Derfor inkluderer veinettet også alt fra smale grusveier, svingete fjellveier og velholdte motorveier.

Regjeringen bruker store ressurser på å vedlikeholde veiene. Veiene i de større byene er generelt i god stand, og du kan kjøre på dem uten problemer.

Regntiden kan være hard for veiene og etterlate store hull (spesielt utenfor byene). Ofte blir de raskt reparert raskt igjen, men det er viktig å være oppmerksom på hullene når du kjører – det er ikke alltid de er markert.

Når du leier bil i Costa Rica, følger det alltid med en GPS eller en mobiltelefon med Wi-Fi. Her er appen WAZE installert, og den fører deg utenom veiarbeid. Du kan også installere WAZE på din egen telefon. Finn appen her.

Hvordan er trafikken i Costa Rica?

Costa Rica et forholdsvis enkelt kjør-selv-land. Hvor tett trafikken er avhenger i stor grad av hvor du kjører.

Trafikken er størst inn og ut av de større byene, f.eks. San José. Men bortsett fra det er trafikken ganske grei.

For noen kan det være nervepirrende å kjøre i fjellområder fordi veiene snor seg opp- og nedover, og det kan være krappe svinger. Vår erfaring er at farten automatisk settes ned på slike steder. Dels pga. veiforholdene, men også fordi du befinner deg i en storslått natur der det innimellom er nødvendig å stoppe for dyrefamilier som går over veien.

Både dyr og fotgjengere som krysser veien er forøvrig noe du må være oppmerksom på i hele Costa Rica.

Er det enkelt å fylle drivstoff på bilen?

Det er massevis av bensinstasjoner (bombas) i Costa Rica – og de ansatte fyller drivstoff for deg.

Vær oppmerksom på at servicemedarbeidere nullstiller tankmåleren før de går i gang.

Sørg for å fylle tanken før du begir deg ut i landlige områder der avstanden er lengre mellom bensinstasjonene.

Er det enkelt å finne parkering?

Ved de severdighetene man kjører på reisene våre er det som regel enkelt å finne parkering. Alle hoteller og mange nasjonalparker har privat parkering. Betalingsparkering kan også forekomme.

Mange steder er det ansatt folk til å holde øye med bilene mot litt drikkepenger.

Hva er inkludert når man leier bil?

Våre kjør-selv-reiser inkluderer billeie med fri kilometer, enveisleie, GPS og lovpålagte forsikringer.

Vær oppmerksom på at man må være fylt 21 år for å leie bil i Costa Rica.

Du kan holde deg oppdatert på vår praktiske info-side.

10 ting du skal være oppmerksom på i trafikken

Familie i bil i Costa Rica

Noe av det følgende er spesifikt for Costa Rica – andre ting kan også gjelde her hjemme.

1. I Costa Rica kjører man på høyre side av veien, som her hjemme

2. Det brukes færre veiskilt i Costa Rica enn det vi er vant til. Det er flere skilt i byene enn på landet, der det ofte ikke er skilt i det hele tatt. Det er derfor luft å bruke GPS eller appen WAZE. Alle skilt er på spansk, men skiltene er ofte like eller ligner på skilt vi kjenner.

3. I Costa Rica brukes det metriske systemet, og alle fartgrenser er angitt i kilometer.

4. Costa Rica har mange fartsdumper Vær oppmerksom på skilt der det står “reductor”. Her er det viktig at du setter ned farten. Skiltene ses ofte ved skoler og når du kjører inn i eller ut av en by. Det er ikke alltid at fartdumpene er så synlige, men tro oss: du merker dem godt hvis du ikke har satt ned farten.

5. Bare kjør når det er lyst
Det er bare gatebelysning i byene, og med Costa Ricas rike dyreliv, hull i veiene og de før omtalte fartsdumpene anbefaler vi ikke kjøring etter mørkets frembrudd. Det blir mørkt ca. kl. 18 året rundt.

6. Vær oppmerksom på forbikjøring
Det er helt normalt for lokalbefolkningen å kjøre forbi til høyre eller i situasjoner som ikke nødvendigvis er trygge, f.eks. ved møtende trafikk. Forbikjøring til høyre er ikke lovlig, og vi anbefaler det heller ikke! Hold god avstand til kjøretøyer foran deg og overhold fartsgrensene. Det er vanlig å kjøre forbi langsommere kjøretøy i forbikjøringsfelt oppoverbakke i fjellområder. Vær oppmerksom på at forbikjøringsfeltet ofte stopper ganske raskt, med en strek over veien der det står “Ceda el paso”.

7. Lokalbefolkningen bruker ofte nødblinklys eller blinker med frontlysene for å signalisere at det skjer noe lengre frem på veien, f.eks. veiarbeid eller en ulykke.

8. Ikke la verdisaker (eller andre ting) ligge i bilen. Lås bilen, også når du kjører.

9. Det er ikke tillatt å kjøre når du har drukket alkohol i Costa Rica. Grensen er 0,05 % (BAC – alkoholprosenten i blodet).

10. Skulle du være så uheldig å bli involvert i en ulykke, må du ikke flytte bilen din før politiet kommer – selv ikke hvis du sperrer veien. Ring 911 og partneren vår/bilutleiefirmaet.

Det er fantastisk å utforske Costa Rica med egen bil.

Har du fått lyst til å kjøre selv i Costa Rica? Alle våre reiser til Costa Rica kan gjennomføres som kjør-selv. Kontakt reisekonsulentene våre for å få mer informasjon.

Hvis du er i tvil, kan du også lese om forskjellen mellom shuttleservice og kjør-selv eller Christinas reiseberetning fra da hun kjørte rundt i Costa Rica i 2022.

Se våre reiser til Costa Rica nedenfor:

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende