TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerPrøv disse tradisjonelle rettene i Vietnam!

Prøv disse tradisjonelle rettene i Vietnam!

15.09.2017  |  oppdatert: 24.05.2023
Vis alle innlegg

På en reise til Vietnam er matkulturen en av de helt store opplevelsene.

Det vietnamesiske kjøkkenet er kjent for sine mange supper, nylagde vårruller og retter med fisk og skalldyr, der friske krydderurter spiller en avgjørende rolle.

Gatekjøkkener ligger side om side i Hanois smågater. Fortauene er fulle av små plastmøbler, så fotgjengerne er nødt til å gå i gatene, der utallige scootere farer forbi. Åt spise her er en helt spesiell og autentisk opplevelse, og du opplever virkelig den vietnamesiske kulturen på nært hold.

Nedenfor forteller vi deg om 7 forskjellige vietnamesiske retter du kan smake på din reise i dette fantastiske landet.

1. Phở

Nasjonalretten i Vietnam er den tradisjonelle phở

Phở er en nudelsuppe som består av okse- eller kyllingkraft med koriander og ingefær. I tillegg inneholder nasjonalsuppen vårløk, risnudler og kjøtt (oksekjøtt, svinekjøtt eller kylling).

Både unge og gamle spiser phở på stamrestauranten sin – ofte til frokost, og de vet akkurat hvordan de vil ha retten krydret. De tilsetter chili, fiskesaus, hvitløk og lignende for at phở-en skal få den helt riktige smaken.

Nasjonalretten serveres over hele Vietnam og i forskjellige varianter. Suppen er inspirert av den franske retten pot-au feu, som er en klassisk kjøttsuppe.

2. Bún Chả

Retten Bún chả stammer fra Hanoi. Denne vietnamesiske retten består av en suppe med små kjøttboller og marinert svinekjøtt skåret i skiver, en skål med risnudler og en masse friske krydderurter. I tillegg kan du tilsette chili, hvitløk og lignende som alltid står på de små bordene på gatekjøkkenene.

Risnudler, krydderurter og krydder legges oppi suppen. Og så er du klar til å spise en av vietnamesernes lunsjfavoritter med spisepinner – eller kanskje en skje.

(Denne retten serveres primært i Hanoi, men i Ho Chi Minh City kan du også få den på restauranten Bun Cha 45, rangert som en av de 20 beste restaurantene i Ho Chi Minh City på TripAdvisor.)

3. Bánh mì

En Bánh mï er en sandwich. Egentlig ligner den ganske mye på dem vi kjenner hjemmefra, men den vietnamesiske sandwichen er likevel litt annerledes.

Sandwichen består av lyst brød, frisk salat og kjøttpålegg eller lignende. Den mest tradisjonelle er en báhn mí med paté.

4. Gỏi cuon

Gỏi cuon, bedre kjent som nylagde vårruller eller sommeruller, er en av Vietnams mest kjente retter.

Frisk salat, koriander og rispapir er hovedingrediensene i de vietnamesiske vårrullene. I tillegg er det enten svinekjøtt, reker eller krabbekjøtt i rullen. Som tilbehør får du vietnamesernes yndlingssaus, fiskesausen.

Man kan også få vårrullene fritert (Cha Gio), med sprøtt rispapir.

Vårrullene serveres over hele Vietnam, og kan fås i mange forskjellige lokale varianter.

5. Bánh xèo

Den vietnamesiske pannekaken, Bánh xèo, er en sprø pannekake med fyll av reker, svinekjøtt, egg og bønnespirer. Dette tilsettes friske krydderurter. Retten pakkes inn i rispapir og dyppes i en sterk saus.

Hvis du har lyst på en lett lunsj, er Bánh xèo et godt valg.

6. Elephant ear-fisk

Denne fisken, som kun serveres i det sørlige Vietnam, ved Mekongdeltaet, er en helt spesiell matopplevelse. Elefantøre-fisken serveres ”stående” i et stativ, komplett med hode, finner og skinn.

Fisken har fått navnet elefantøre på grunn av sin form.

Fiskekjøttet er lyst, serveres stekt og serveres med forskjellige typer tilbehør. Man kan rulle fisken i rispapir, blande den med friske krydderurter og dyppe ”fiskevårrullen” i fiskesaus.

7. Cao lau

I Hoi Ans gater finner du retten Cao lau. Retten består av tykke nudler, sprø rismelkjeks, tynt skåret svinekjøtt og grønnsaker.

Cao lau er inspirert både av kinesisk, japansk og vietnamesisk matkultur.

Hvis du har lyst på en suppefri dag, kan dette sprøstekte alternativet anbefales på det varmeste.

Bonus: egg coffee

Hvis du drar til Vietnam, må du absolutt smake på den berømte drikken ca phe trung, kanskje bedre kjent under navnet «egg coffee».

Etter en tur i Hanois gater, kan du ta en velfortjent pause på den verdenskjente Giảng Cafe. Her har familien siden 1946 laget sin karakteristiske egg coffee etter – nesten – samme hemmelige familieoppskrift.

Men litt av innholdet avslører de. Egg coffee består bl.a. av kondensert melk, ost, eggeplomme og vietnamesisk kaffepulver.

Dette er en velsmakende og fløyelsmyk kaffeopplevelse du ikke må gå glipp av, selv om eggeplomme og kaffe i samme drikk ikke er en helt vanlig kombinasjon! (Giảng Cafe ligger på 39 Nguyễn Hữu Huân.)

I Vietnam står de gastronomiske opplevelsene i kø, og har du lyst til å smake alt det Vietnam har å by på, skal du ta en titt på alle våre rundreiser i Vietnam.

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende